Sahabat dunia akhirat.. InsyaAllah

Thursday, December 23, 2010

balik kampong

wow wow wow balik kampong..
hehehe.. bumyi cam best ja kn??
hehehe
xde la..
best sbb xda kelas ja.. cuti sseminggu..
tapi,, assaimen menggunung gamak banyaknye..
haih.. xrase langsung cuti ni.. da la lepas habis cuti nnti ade mid term test lagi..
aduh.. cuti ke ni? =,='


tapi apepon.. cuti tu mmg la satu anugerah yg x terhingga punye nikmatnye.. mane xnya, kalo dok kat UiTM ni,, mmg la x pnahnye nk ckop tgan buat kerja..kadang tu rase mcm tangan ni ade lapan je smpai nk kene siapkn assignment ja keje nye..so, bile balik ni..cm release la cket.. lagi2 xde kelas library.. xke nikmat namenye tu??? (ana da kate da cuti itu adelah anugerah) Jadi bersyukurlah dgan ape yg ade nih.. dgn sekelumit masa dan kesempatan,, walau x panjang mane,Sujud dan syukurlah kpd Allah sbb ade lagi ruang untuk bernafas..

dan ofcoz.. cuti2 jgn lupe siap kan assignment yg menggunung tu..
tp ni banyak sgt.. kalo nk compare ngan keje yg aku ade tu sikit ja..xsmpai ni.. so bersyukur la..

kpd kawan2 yg xdpt cuti tu,, rileks r... nnti cuti gak.. blom masenye ja.. n kpada saudari Zinnirah yg nun jauh kat Turki tu.. ana nk balik kampong dulu.. hehehe : ) dok kat Turki tu blaja btol2.. n kat kawan2 yg kat matriks lak,, studi dulu.. nnti2 bila da cuti tu balik la..  hehehe..


p/s:selamat belajar kpd kawan2 yg xbercuti.. n selamat bercuti kpd kawan yg bercuti.. ade mase bertemu lagi..






Tuesday, December 21, 2010

pa dia ntah..???

Ana: weyh aji.. cmne nak sambung kpale kucing yg putus ni??
Aji: Pakai gam.

p/s: karut ja..

Friday, December 17, 2010

Renovation..!!

salam,, err.. posting kali ni pon xdak pa sgt..
juz suke2 ja..
currently still lagi x brapa nk ok sgt.. 
but it's better la..

emm..juz nk mntak maaf skali lagi sgt2.. 
sbb skarang ni mood xbrape nk ok la..
kadang2 tu tyme ok tu ok la..
kadang tyme angin xbape nk btol smue nk dimarahnye..

n ari ni ramai yg tanye.. 
nape x puase ari ni.. ??
bukn x nk puase,, tp,, err..
entah la..
sbb mmg nk wat ape pon xde mood..
mmg sgt2 x de mood..
sorry guys.. bkn xmo join korg..

dan skali lagi
ana mntak maaf gila2.. 
atas segala kesulitan yg ade..
Skarang ni tgah nk menguatkan hati yg lemah..
tgah nk menebalkan iman yg nipis..
tgah nk menampal luka di hati..
tgah meneguhkan hati yg xgoyah..
tgah nk membaiki hati yg rosak..
tgah nk memperbaik diri..
mintak smua leyh paham..

renovate ati..
thanks..


p/s: emm.. tima kasih kpada yg menyokong.. dan terima kasih kpd yg mendorong..
dan kpada yg menagih janji..InsyaAllah ana tunaikan dalm mase terdekat..

Tuesday, December 14, 2010

penatla.....

haih,,
tension tahap ape je dah ni,, xtaw nk describe..
sbbnye??
xtaw..
mule2 ingatkan membe2 sorg tu yg pelek,,
sbb die kate ana mcm da berubah gile..
da x seramah n semesra dulu..
ye ke??mule2 mcm x caye je die ckp, tp lpas tu makin ramai yg ckp gitu, nmpaknye btol la tu..
my bad,, yela.. ana mane la nk nampak salah sendiri kan..
tapi.. antara komen yg ana dapat :-

-muke xbersemangat langsung
-susah gile nk tengok ana senyum
-xramah cm dulu
-sombong
-xceria langsung
-serabut
-mcm x mnat studi la
-da mcm org ilang bini ja
-moody la..
-hape la..

dan yg ana terase gile perubahan,, ana da start gile main game kut.. padahal bnde tu da lame tinggal..maksudnya,, da la ana xda mood studi, pastu men games ja..gaye cm nk lingkup ja..
ana rase la kan,, mcm nak amik cuti satu sem, pastu pi la bejalan mane2.. sgt2 serabut even xtaw mane hujung pangkalnye..arrgghh...!!!
nak cuti, nak rehat, nk pi jalan...
dulu rase cm bile duduk kedah ni kire da ok la.. kadang2 kalo rase mcm x ok tinggalkan selangor dan duduk di kedah adelah pilihan yg baik,, but now,, ana rase cam ana duduk kat mane2 dalam malaysia ni still rase x selesa ja.. nak pi oversea la.. nk release tension yg xtaw hujung pangkal..

tapi,, yg ana perasan sgt la.. sakrang ni ana nk pegi masjid pon jarang..surau pon walau da dekat gile dgn bilik,, still rase malas ja.. even nk jadi imam dalam bilik pun rase nk xnk ja..mungkin itu puncanya..ana yg menjauhkan diri dari tuhan.. ana yg dah lupa diri.. tu yg hidup pon jadi x btol ja..

lastly,, sorry guys kalo ana ni mcm xbtol ja.. mmg tgah x btol pun ni..tapi insyaAllah ana cube perbaiki dalam mase terdekat ni..




sbb ana ni pemalu,, so ana mntak tolong tikus kiut ni mntak maaf kat korang..ok x???

p/s: I'LL be back..

Sunday, December 12, 2010

lalala...

assalamualaikum warahmatullahi wabarakatu..

hehehe.. bukn nk ceramah, saje berblogging pagi2 buta ni..sbb kelas xda.. jadi saje ja nk abiskan mase..

currently langsung xda mood nk studi.. hujung minggu ni pon marathon games je..start dari khamis smpai la pagi jumaat maen call of duty ja.. da abis pon smue mission,, la ni tgah maen NFS: most wanted lak.. da smpai blacklist 9 da pon.. yg peleknye,, rase macam da lame ana dok tinggal games ni smue,, suddenly ja ana trse nk maen balik.. dan dlm mase yg same ana malas sgt2 nak studi.. tu yg masalah sgt2.. 

makin hari hidup ni dirasakn makin pelik,, makin banyak yg kita belajar, makin banyak yg kita x paham(sbb mase lerture slalu maen)
makin banyak kita usaha, makin banyak masalah yg datg..makin ramai kawan yg ade,, makin pening kpale dibuatnye.. masing2 nk dijaga hati,, tapi kadang2 tu diri sendiri pon nk kene jage jugak,,

but the most worst even is when someone misunderstand us..tolongla.. ana da penat.. xkan la nk kene ckp satu2 kut.. paham2 sendiri la.. ana pon da besar korang pon da besar.. so pandai2 la pikir.. even masing2 nk jage hati.. xperlu lah sampai melukakn hati org laen kn.. ntah la,, malas nk pikir.. :}

err,, dan ofcoz bile masuk U ni kawan bertamabah kaw2 punyer ramai,,n bile kawan kawan da ramai gile so mcm2 la name yg dapat,, syeikh al-fadhil ust. Amran 'yg suci'.. hahaha.. mcm pelik kan bunyinye??? tp tu la name2 gelaran yg di'combine'kn..
xksah org nk panggil pa,, yg penting ana jadi diri ana..

wassalam..
ni bukan novel jiwang tangkap leleh,, ni novel banyak pengajaran..
sokonglah industri novel tempatan..
maju hlovate untuk negara.. wakakaka


p/s:err.. sesape,, nnti kalo novel Hlovate yg baru da kuar gitau  eh.. emm.. sbb nk belikan untuk someone yg ana da janji nk belikan smue buku hlovate.. :p

Friday, December 10, 2010

warkah dari utara terbang ke selatan..

emm,, ofcoz r first skali start ngan assalamualaikum
entri kali ni xde pape pon..
juz sepucuk surat untuk sorang kawan yg mcm dalam kesusahan..
(sebenarnye x komfem pon die tgah wat pe.. agak2 je la)

ana sebenarnye serba salah,, sama ade nk call die tanye khabar ke x,,
atau paling tidak msg die mungkin untuk ucap tahniah sbb dapat result gemak..
tp yg ana dpt taw,, baru2 ni die mcm agak tension,, sbbnye.. ade la masalah dalam bilik die sndiri..
ana kalo dalam bilik ade masalah pon tension gak..
cume pe yg ana harap die leyh sabar n jgn la tension sgt2..
sabar je.. tinggal satu sem je pon kat matriks tu.. lpas tu da..
abis crite..
xtaw la nk wat pe da.. cume boleyh risau jaoh2 je..
harap sgt awak baik2 je..
wassalam..

sebenarnye nk anta pakai merpati tp susah nk carik..
post je la kt blog ni..

p/s: ingat nk pegi sane naik bas tp nnti mcm kene halau ja..



Monday, December 6, 2010

salam maal hijrah..

salam maal hijrah untuk sahabat handai,muslimin serta muslimat sekalian..
Dgn ini, ana selaku penilis Blog Coretan Siswa,
mengumumkan bahawa sambutan maal hijrah,
 jatuh pada 7/12/2010 bersamaan 1 muharam 1432,
dgn itu,saudara dan saudari digalakan untuk membaca doa akhir tahun selepas waktu asar dan doa awal tahun pada selepas masuk waktu maghrib.




Doa Akhir Tahun  dibaca  3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk
waktu Maghrib  pada akhir bulan Zulhijjah




Doa Awal Tahun  dibaca 3 kali  selepas maghrib pada malam satu Muharram.




kalo da malas sgt pon nk pegi surau join program maal hijrah tu.. cukupla bace doa ni.. sekurang- kurangnya kita memulakan tahun baru dgn sesuatu yg barakah.... : )


ni gamba org tengok anak bulan..
tapi bukan gamba ana ni..
sekadar hiasan : )

p/s: ana pon sebenarnye malas gak nk pegi surau tu.. hehehe


Saturday, December 4, 2010

Pa Dia!!????

thriller habis ni..!!
mane xnye.. da la tgah2 malam..
xpnah2 nye jadi mcm ni..
sbb ana pn mmg jarang kluar malam2...
tapi mmg sgt suspen,,
malam tadi lepas tolong ustaz Hadi kemas rumah beliau, ana dgn sohabat laen kluar makan dgn ust Hadi sekali,
kluar dari uitm dalm pkol 12 malam gitu la lbey kurang,, saje kluar minum2 ustaz blanje..
yg jadi suspen nye,, mase nk balik, da dekat da dgn pagar UiTM, ade la mamat ntah dari mane berdiri tepi motor,, sambil tangan die pegang lampu,, ana da rase x sedap ati je..
bile kerete yg kami naek tu lalu tepi laki tadi tu, die tros naek motor,kejar kami..
PA DIA!!??? tetibe je nk men keja2 tgah2 malam pe kene mamat ni.. ni da kes berat ni.. kpale ana pon da pikir macam2 da.. dalam hati ana da siap niat kalo jadi pape mmg ana kluar segala mcm silat yg ade ni,, tapi  nasib bek la tyme tu da dekat sgt dgn pagar uitm.. bile belok nak masuk gate tu usha jugak org yg follow tu.. die tros je tapi die still pandang kereta yg kami naek,, Fuhh,, mmg cuak.. kut kene pukau ke tadi naya ja,, zaman skarang ni bukan boleyh percaya sgt org ni.. kalo nmpak org tepi2 jalan tu biarkan je pon xpe...


bayangkan kalo ade org kejar ko naek motor malam2..
tapi tadi die naik kapcai ja..
p/s: lepas kejadian tadi ana tros demam,,, haih.. bala2,,

Wednesday, December 1, 2010

; )

paling seronok dalam hidop kalo kite dat ape yg kite harapkan,,
tapi bkan sng untuk dpt mcm ape yg kite harapkan,,
ana sendiri selalunya jarang dapat ape yg btol2 dinginkan,,
tapi ketahuila bahawa ALLAH sdg merancang sesuatu yg lebeh baik untuk kite,,
maka bersyukurla mereka yg mendapat apa yg dihajati..
dan bersabarla bagi mereka yg tidak..
kerana sesungguhnya ALLAH mengetahui ape yg terbaek buat kamu..



p/s:tahniah sbb dapat pointer bagus...

Monday, November 29, 2010

Ustaz Hadi dah ade blog...!!
Kehebtan se0rg muslim dpt diraih apabila dirinya dkat dgn ajaran Islam..
Apbila kta jauh drpd ajrn islam..diri kta bkal t'gelincir k dlm lembh kehinaan...
Jauhnya umat dgn ajran Islam ini y menjd pnybab utama mgapa umat islam hari ini msih dkawal oleh umat lain...mudah2an kta dpt memelihara dri kta dri d pengaruhi anasir2 y ingn memusnahkn kta..ameen
Jaga diri jaga iman..



oleh:Nurul Atikah Mohd Rafi

waktu

waktu KETAATAN m'nuntut keikhlasn,,,, 
waktu MAKSIAT m'nuntut istighfar&taubat,,,,
waktu NIKMAT m'nuntut syukur,,, 
waktu BALA MUSIBAH m'nuntut k'sabarn.


oleh: Lutfi Juwaini

Saturday, November 27, 2010

Thursday, November 11, 2010

Tanganku...!!!

Adoi...
ni mmg btol2 parah..
tangan kanan ana terkehel...
you know what, sabtu ni nk ana amik MUET writing,reading n listening..
camne nak jawab kalo da sakit ni...
adoi..
cpatla baek..

p/s: ni taip pakai tangan kiri je.. xkn amik MUET tulis pjai tgn kiri???? mmg tulisan mcm cacing kerawit dibelah 18 la jawabnye...

bye2 Selangor.. Hello Kedah!

pukol sebelas malam tadi dah bertolak dari selangor.. mmg luar alam punye tebiat keluar dari rumah malam2 gitu...tapi perjalanan mlm semalam mmg yg paling xbes dalam hidup ana... nak taw kenape???

first skali, bas datang punye la lambat, pastu kat tiket yg dibagi tuk bas laen,, mane x gelabah,, naseb baek la betol jugak.. ana maen redah je sbb tinggal satu bas je malam tadi.. so bermule la perjalann yg memenatkan...

Da la bas datang lambat, lpas tu ntah nape lak malam tadi langsung x ley nak tido.. mmg bertambah la pusing kpale ana... yg geram nye pakcik kat sebelah ana tu leyh siap berdengkur lagi... tinggal la ana sorang2 x tido dalam bas tu..

ana tros x tido sampai la dekat pukol 3, lpas tu bas berenti kat R&R.. ana pon turun.. turun dari bas je, da rase x sedap badan.. lpas tu bile selisih dgn org.. org pandang len macm je... Oh boy... so, ana trus pegi carik cermin... msti la kat tandas kan..Buat pe carik cermin?? nak mekap ke?? eh bukan la... juz nk tengok muke...
n then, OMG!!!! muke mmg da pucat gile.. macm zombie kot... actually ana mmg xbrape sehat,tp x jangke pon nak trok smpai camni..ana pon tros la kuar cari coklat..nk mkan..ntah mcm ne lupe lak nk bawak coklat hari ni... pg la carik kat kedai... wow...!!! langsung xde coklat... R&R ape ni??? so ana pon terpakse la beli je ape2 yg manis... xnak bagi pitam...

Walaupon da makan,tp pening2 ade lagi, n masih lagi x leyh tido dalam bas tu... dan tros la xleyh tido...
sampai kat SP,ana amik teksi n balik kolej tros.. samapi kolej kol 5.30.. ingat nk tido kjap.. tapi still xleyh tido... lpas solat subuh.. ana tengok cermin kjap.. nak taw ape yg ana nampak???






muke ana da mcm panda.. ade gelung itam kat mate...sebenarnye ana da lame x ley tido... xbape sihat..
tapi seb bek la kat sini ade kawan lagi... kire ok la tu..

Friday, November 5, 2010

Start of Something New

result pon da dapat.. da usha pon tadi.. xdela meletop sgt.. tp setimpal la dgn ape yg ana useha kan..
kan Allah sendiri, 'sape yang beruseha lebih, so die dapat lebih.. da aku pon useha lebeh kurang, so yg aku dapat pon lebeh kurang r.. ade lagi 2 semester kat kedah ni, rasenye kene struggle lagi la.. yg pasti sem 2 ni x la sesenang yg disangkakan.. dan yg pasti akan ade lagi banyak cerite n kisah yg akan ana lalui.

Pape pn, ana rase da smpai mase untuk serius sgt2, da samapai mase nye bersihkan balik hati yg da hitam sgt, n da sampai masenye repair balik part2 hati yg rosak ni... walaupun ni bukan pertama kali ana dapat result yg x bek cmni, tp rasenye laen gile.. sbb selalu tu trok macm mane pon,kene maki mcm mane pon.. ana tenang je, tapi ni..maybe sbb smue ni menentukan hala tuju n mase depan ana.. maybe sbb tu rase lost gile kot..

Yela.. dulu ana tekat, sampai kalo x dapat wat Law ana sampai nak berhenti blaja.. tp ni bile da dapat, mcm x serius je..cuak jugak kalo x capai ape yg ana nk capai,mmg la ana taw yg smue perjalann hidup ni tertulis dalm takdir.. tp takdir itu boleh diatasi dgn useha dan doa.. tapi,,useha hilang mane doa hilang mane.. maybe niat x btol kot sblom ni.. tu yang jadi hidop pon x btol...

Allah berfirman dalam al-quran : "tidak akan aku ubah nasib sesuatu kaum itu melainkan mereka yg mengubahnye"

jadi bukannye sape2 yg akan ubah naseb ana,bukan enta, bukan lecturer n bukan sape2 pon.. tapi ana..

Ni la masenye
Start of Something New


p/s:sorry.. sbb da bnyak susah kn ko.. n ana x marah pon... cume lepas ni same2 la useha tuk capai ape yg kite nak capai..

Wednesday, October 20, 2010

Please...!











tolong la...
aku da pening ni..
jgn la dok kusut kan kepale aku k..
masalah yg ade pon x setel lagi k..
dan lpas ni mcm da xde tempat nk mengadu la nampaknye..
aku x ksah pon sbb pe..
ak x nk tau pon sbb pe..
cume please...
kalau aku yg salah aku mintak maaf dulu..
please..

Monday, October 11, 2010

Thursday, September 30, 2010

da habis pon exam...

lepas sminggu lebih dok exam
lepas sminggu lbeh dok studi
lepas sminggu lebih dok perah otak
lepas sminggu lebihdok pening kepale
lepas sminggu lebih dok kusut kpale
lpas sminggu sxingat dunie
lepas seminggu lebih rase cam gile 
lepas sminggu lebih rase tersekse
akhirnye...

Freedom

Monday, September 20, 2010

eXaM m0od...

lame da x ltak post kat blog.. al-maklumla... balik ke KAMPONG.... maksud ana ke ceruk kampong,, susah cket nak carik line tenet... tu yg lame x post tu pape tu..

skarang ni tga exam nih... tadi baru first paper... ade lagi 4 paper.. so disebabkanb tga exam so xley la nk post panjang2... so sesape la yg bace post ni, doa kn la ana cemerlang dalam exam ye... insyaAllah..

Amin.

Thursday, August 26, 2010

Berlalu di hembus sang bayu

Trip ke Tanjong Dawai hari tu mmg terbaek....lebih2 lagi dgn kawan sekelas...mmg the most sweet memory in my heart la... although ade yg x pegi,tp kire ok la sbb majoriti pegi,rase berbaloi sgt walopun kene bayar 20 ringgit tuk makan je..tp x terase pon 20 ringgit tu.. ana rase sgt berbaloi..PL1J korang mmg terbaek..

Nak ckp lawar sgt pantainye,xde la sgt..nak ckp jernih sgt airnye,pun x sgt,but the best is the bond between us..ade chemistry la katekan..bukan seng nk rase mkan ramai2 mcm ni.. nk kuar mkan ngan family??jauh panggang dari api.. ntah bile la baru dapt merase.. mmgla rase teringin nk kuar mkan ngan family lpas dok mkan ngan classmate smue,tapi nk wat cmne jauh satu, lpas tu....ntah la.. ana pun xpasti nk ckp ape da..

Ana rase ni mmg trip yg terbaek dgn kawan2 sekelas..walaupn knal x smpai setahun lagi tapi rase mmg ley masuk r ngan bdak2 ni...Fren is the best..mmg la ade mcm2 ragam n macm2 gaye...tapi selagi berdiri atas name Islam,mmg akan ade satu ikatan persaudaraan.. walau siape,atau dimane n pada bile2 mase..

Firman Allah dalam surah Al- Hujurat ayat 10 dan 11 yang bermaksud: 
Sesungguhnya orang-orang mu’min itu bersaudara, kerana itu damaikanlah antara kedua saudaramu (yang berselisih) dan bertakwalah kepada Allah agar kamu mendapat rahmat.
(surah Al Hujurat:10)


..Dan ana rase persaudaraan tu lah yg akan mmbentuk satu kekuatan dalam diri kami smue...yelah, masing dok jaoh dari keluarga..masing2 saling menyokong satu same laen..

PL1J you are the Best...
dan ana harap sgt.. agar warga2 PL1J 2010 akan jadi muslim yg berjaye sama ade dunia atau akhirat..











Puisi buat sahabat..

Ku nyanyikan serangkap puisi
puisi untuk sahabat
puisi manisnya ikatan
puisi memecah sunyi...

Bukan aku hendak simpati
umpama melukut ditepi gantang
tapi aku
sangat pasti dgn apa yg ku miliki
kau sebagai sahabat

biarlah..
kadang kala lidah tergigit
kadang kala hati tercuit
dan biarlah
yg manis itu dirasai bersama
dan yg pahit itu
berlalu di hembus sang bayu
hilang di sebalik gunung
dibawah mentari ciptaanNYA

Wednesday, August 25, 2010

I'm not an Angel

I'm not an Angel
smalam mase pegi tanjong Dawai, ana tanye kt sorang classmate ni, "muke aku ade gaye bdak skola agame x?" lbey kurg macam tu la... pastu die jawab "tak" hehe... lpas tu adelah lagi perbulan kami xkn ana nk tulis smue kat sini kut..
but the point is ana ni walaupn ex-skola agame tapi xde gaye cm skola agame pon..hehe.. : )

Tapi tu bkn masalah pn sbenarnye.. ana lagi ske sempoi n tak payah la nk pure2... ana pon bkn ske sgt nk nmpak alim2 ni..better la we look ordinary but we are extraordinary..,tp ana xske pon..xde la nk tunjuk ana baik sgt pon.. tapi adela org tu,kire baik la kot..tp xkesah la kalo die ni hafal Al-Quran berjela-jela ke,bace Al-Quran berlagu-lagu ke hafal hadith bertimbun-timbun ke..tp xyah la berlagak baek sgt...

Bukan ape..bukan nk protes n bukn juge nk mengumpat..tp hati mane yg x geram kalo org yg kononnye 'BAIK' gile tu ley tuduh ana bnde yg ana x buat... eh, kadang tu rase mcm nk penampar je mukenye.. xksah lah kalo die tu mulie mane pon mane ley maen2 tuduh2.. ana ckop pantang kut kalo ade org tuduh ana bnde yg ana x buat.. seriously bengang gile..

Ana xksahla die tu nk kawen awal ke nk tunang ke,ana x kacau pon...cantek mane pon bakal tunang die tu ana x ksahpon sbenarnye.. kalo die nk kate die da ckop bagus tuk bakal tunang die tu pon lantak die la..ade ana ksah..ana x ksah n xnk pon bakal tunang die tu...I mean,kalo btol diorang dah nk b'tung wat pe ana kaco..

Dulu mase ana mle2 kenal die bkn maen lagi memuja cintanye.. ana x bising pon.. lpas tu da clash..trus ske org len,, atau sbenarnye die da memang ske org len dari awal lagi pon ana x taw..ish2 x baek dok ngate Tapi ana x pnah bising pon atau xpnah nk usek pape pon... lpas tu leyh lak tuduh ana mcm2..

Ana pon xtaw la ape ana dah wat smpai camtu skali die tuduh ana... kut la kalo ana ade mmg kaco bakal tunang die tu xksahla.. tapi ana x wat pape pon.. cume sometimes ana tegor or senyum je...xslah kut..tu pon sbb die mmg jenis peramahla n asyek senyum je.. xbalas nnti ade yg kate ana ni sombong lak dah.. so, I dunno where is the fire?? taw2 ana da kene fire..tapi sesakitnye hati tersangat lah xterkate... naek tawar da hati ni nk bersabar... so, the best thing yg ana leyh wat is let it go by the wind...

ana xske la nk dendam2 ni n ana harap org yg wat tu stop je la dari tudh ana sblom lidah ana ni balas balek segale tuduhan x berpaksi tu...ana mungkin xbnyak ckp tapi ana bkn sng2 boley dipijak... so tutup mulut tu sebelom lidah tu putus dgn kate2 ana...coz i'm not an angel.. a demon perhaps..

Sunday, August 15, 2010

sketsa Ramadhan....

sketsa Ramadhan....
Gambar adalh hiasn semate mate
Pada suatu ptg,mak minah menyuruh anaknye dol pergi ke bazar mmbeli juadah untuk berbuke puase kerana suaminye Pak Teh masih blom pulang dari tempat kerja.. dol telah pergi ke bazar pada jam 6.00 ptg dgn menaiki motorsikal kesayangannye,RxZ berwarna merah yg dibelikan ayahnye pada tahun lalu..

sebelum dol pergi ke bazar,berlaku lah perbualan dibawah.. : )

mak minah : dol, nnti belikan mak air kelapa dengan nasi kerabu. smalam abah ko kate teringin makan nasi kerabu dengan air kelape.

Dol : Beli tu je??

Mak Minah : emm... lpas tu ko beli la mertabak ayam 2 dgn roti john sebungkus. Pastu belilah kuih kemboje, kuih seri muke dgn kuih lepat. jgn lupe keropok lekor. belilah dalam seringgit. lpastu ko beli la bla.. bla.. bla..

Arakian.selepas beberape ketika pon selesai la sudah suruhan Mak minah terhadap anak kesayangannye Dol untuk mmbeli plbagai juadah berbuke puase tahap x ingat punye banyak.. sehingga menyebabkn Dol tpakse mengambil kertas kajang untuk menyalinnye..(hiperbola sungguh) .   Lalu Mak Minah berkate lagi:-

Mak Minah : Dol, nnti jgn lambat sgt.Jgn dah dekat maghrib baru nak balik.nnti bsing abah kamu tu. 

Dol : Don't worry la mak. comfirm kjap je nnti da smapi umah balik. Motor Dol tu kan Laju nak mmpus.

Mak Minah : Laju tu laju lah jugak. Nnt ade pape jadi kat ko sape nk pakai baju raye tu?? Mak da siap jahit da tadi. Membazir je kalo x de yg pakai. (ade ke patot mak ckp cmtu kat anak??)

Dol : yelah2 (tadi die jugak yg sowh cepat)

Syahadan,maka pergilah Dol ke bazar seperti yg dipesan oleh ibunye.Lalu bersegeralah beliau mmbeli plbagai juadah yg banyak nk mampus tahap xingat.Kemudian... sementara di rumah pule.. Pak Teh baru pulang dari kerja.

Pak Teh : Mane Dol??xnmpak pon dari tadi..

Mak Minah : Dol tadi pegi bazar.

Pak Teh : x balik2 lagi?

Mak Minah : Entahla.tadi die kate kjap je.katenye nk naik motor laju2 biar cpat smpai. ni dah dekat maghrib  dah ni.

Pak Teh : Banyak sgt ke kamu sowh die beli??

Mak Minah : xde la bnyak sgt.slalunye kamu due branak yg melantak mcm x pnah makan setaun tu yg tadi saye sowh si Dol tu beli lebih cket.

Kemudian.. Dol smpai dgn tangan yg pnoh dgn plastik makann..

Dol : assalamualaikum.

Mak minah : waalaikumsalam. Mak ingat ko da xnk balik Dol.Rupenye balik lagi ko ye Dol.

Dol : ish mak ni,,gaye cam Dol ni jahat sgt je..

Mak Minah : yelah2 papejelah..dah tolg mak Hidang makann banyak nk dihidang ni..
Lalu Dol pun mmbantu maknye menghidang juadh berbuke..

Pabila azan berkumandang mereka sekeluarga pn makan bersame..kemudian

Dol : mak, Dol Dah kenyang ni.. nk mandi dulu.

Mak Minah : aih?? siket nye kamu makan??selalu bkan men lagi???

Dol : ptg tadi org dah makan la...

Mak Minah : owh.. yela2 pegi la mndi..

Perbualan itu mencuri perhatian Pak Teh yg masih menjamah nasi kerabunye..

Mak minah : yg awak tu muke berkerut tu kenape? nasi kerabu tu x ckop ke??

Pak Teh : eh xdelah.. awak x pelik ke dgn anak awak ?

Mak minah : pe yg pelik nye??

Pak Teh : yela. die kate dah mkan ptg tadi. Bile mase die mkan??

Mak Minah : agaknye die makan mase saye sowh beli Juadah berbuke puaseee........

Mak Minah berase hairan lalu..

Mak Minah : Abdullah bin Ahmad Puteh....!!!!!!!!!!!

Suasane yg tidak dpt digambarkan oleh penulis telah berlaku.. Kejadian itu menyebbkan kawasan kediaman di kampong Majazi menjadi gempar disebbkan jeritan dan bebelan Mak Minah.

The End

haha.. ni tga boring n pening.. bahane akibat studi MTC 012 la ni.. disebabkan stress bercantum dgn lapar lalu menghasilkn karya agung di atas... tapi.. pnah x korng alami situasi mcm ni?? hehehe renung2 kn...
Aku tgok gamba ni rase cam nk baham je lappy ni.. bile nak buke ni..
Tempat di mane Dol dipercayai pergi setelah mmbeli Juadah berbuke..xtaw r die buat ape..


Saturday, August 14, 2010

Permata yg di cari..


Hadirnya tanpa kusedari
Menggamit kasih cinta bersemi
Hadir cinta insan padaku ini
Anugerah kurniaan Ilahi

Lembut tutur bicaranya
Menarik hatiku untuk mendekatinya
Kesopanannya memikat di hati
Mendamaikan jiwaku yang resah ini

Ya Allah
Jika dia benar untukku
Dekatkanlah hatinya dengan hatiku
Jika dia bukan milikku
Damaikanlah hatiku
Dengan ketentuan-Mu

Dialah permata yang dicari
Selama ini baru kutemui
Tapi ku tak pasti rencana Ilahi
Apakah dia kan kumiliki
Tidak sekali dinodai nafsu
Akan kubatasi dengan syariat-Mu
Jika dirinya bukan untukku
Redha hatiku dengan ketentuan-Mu

Ya Allah
Engkaulah tempat kubergantung harapanku
Kuharap diriku sentiasa di bawah rahmat-Mu

Friday, August 13, 2010

Love This Song..

Lagu ni tajuknye muhasabah cinta..sgt ske dga lagu ni sbbnye...xtaw la.. first time r dga lagu slow melentuk cmni tapi mmg btol2 da jatuh cinta ngan lagu ni.. sbb lirik die best kot.. but thanx to Fatin Athirah (classmate ana) sbb post lagu ni kat blog die.... cube korg hayati lirik ni.. nk dga lagu ni?? try r search kt internet... hehe..


wahai pemilik nyawaku,,
bertapa lemah diriku ini,,
berat ujian dariMU,,
ku pasrah kan smua padaMU,,
 

tuhan baru ku sedar,,
indah nikmat sehari itu,,
xpandai aku bersyukur,,
kini kuharapkan CINTAMU..





*kata2 cinta terucap indah,,
mengalir berzikir di kidung doaku ,,
sakit yg ku rasa biar jadi penawar dosaku,,
butir2 cinta air mataku,,
teringat smua yg kau beri untukku,,
ampuni khilaf dan salah selama ini ya Illahi....
muhasabah cintaku..

Tuhan kuatkan aku,,
lindungi ku dari putus asa,,
jika kuharus mati,,
pertemukan aku dgn MU..


ulang *x2

Monday, August 9, 2010

Akulah da'ie itu..




Assalamualaikum 
huhu.. seidikit coretan..
coretan seorang siswa
seorang siswa yang hidup..
hidup dalam iklim liberal...
yg sangat2 memerlukan pembaharuan n perubahan...
perlunya kebangkitan.. n perlunya kesedaran...
tapi....
bile sebut pasal pembaharuan,org pikir laen,
sebut pasal pembaharuan,org pikir laen,
bukn ape..tp tu la mentaliti masyarakat sekarng...
xboleh ade perubahan sikit.. 
nnti mulelah..itu salah ini salah..
itu sesat.. ini sesat..
ops... sensitif kot...
hehe..
Oi.. pe ko nak cakap ni riz??? xde kene dgn tajuk pon...
sape kate xde kaitan... ni nk cakp la ni...
sebut pasal dai'e,pe yg ade dalam kepale korang???
orng yg zuhud gile,berjanggut,kopiah putih,serban,jubah,tasbih,naskah yassin dalam poket...
tu la stereotype tuk dai'e dalm kpale kebanyakn orng...
so.. sapekah dai'e ni sebenarnye??? adakah anda seorang dae'i??atau saye? atau die?? atau pon pakcik yg selalu lpak kat masjid tu?? atau org tue yg kuat mmbebel??
sape sebernanya yg disebut sebagai seorang dai'e?
hah..btol lah tu...
Pe yg betolnye???
  Betol la..ANDA seorang dai'e..ana juga seorang dai'e..die juga seorang dai'e..
eh??Gurau pe ni??saya ilmu pun x tinggi mane..nak dakwah orang pulak..pakai baju pon x btol..mengaji pon x betol lagi..saya x cukop SEMPURNA untuk jadi seorang dai'e..

Eh??sape kate nak jadi dai'e kene tahu semue tu??same kate nak jadi seorang dai'e..
Nabi Muhammad s.a.w. bersabda:
"sampaikan walau satu ayat"

So,xde sape pon mention nak jadi dai'e kene hafal kitab2 hadith bertingkat-tingkat,xde sape pon yg kate nk jadi dai'e kene pandai mengaji siap dgn taranum..xde sape kate kene jade SEMPURNA baru ley jadi dai'e.

ok2...tapi saye ni mane reti nk bg bagi ceramah..pastu saya ni dga lagu pon lagu hentah hapehape hentah..nnti ape org kate..

Owh..Tu je masalahnye??xsemestinye ceramah je kire dakwah..menunjukan contoh yg baik itu satu dakwah..menegur kesalahan kawan juga satu dakwah..mengajak org kearah kebaikan pon kire dakwah la tu... "Yop, bnde yg ko buat tu salah,Islam x bagi umatnye buat macam tu..."
tu dakwah la tu.. susah ke??

Lagu??knape dgn lagu?? lagu kan hiburan...xsalah untuk berhibur,selagi ianya x melalaikan..nak dga lagu ape pon dga la..selagi lagu tu x menghina tuhan..selagi lagu tu x bertntangan dgn akidah islam..
so,ape lagi masalahnye??

so.. sapekah dai'e ni sebenarnye??? adakah anda seorang dae'i??atau saye? atau die??

AKULAH DAI'E ITU..

Friday, August 6, 2010

Salam permulaan blogger sekalian,,
huhu... first time tulis artikel kat blog ni.. setelah beberapa lame memendam hasrat  untuk menulis...
blog ni wat suke2 je... sambil2 berdakwah dalam cara santai n rilex je... but thanx to frens yg  support dalam nak wat blog ni... thanx to nad sbb gitau camne nak start blog n macm ne nak daftar..huhu, thanx gak kat Den,roommate kt kolej..sbb bagi aku semangat nk wat blog ni... n thanx gak kpd senior2 yg bagi inspirasi (aku lupe da name senior tu...) 
Emm... ingat nak wat medium dakwah n kritikan kat blog ni..sambil2 santai ..sambil2 relax gitu ade faedah nye gak mem'blog' ni.. yelakn..dari 'ana' wat hentah hapehape hentah bek lah ana berpesan2 kpd blogger2 sekalian..(ayat cam ayat buku teks je aku ni..)
Allah berfiman dalam surah Al-Asr:

"Demi masa.sesungguhnya manusia didalm kerugian.kecuali mereka yg berpesan pesan dgn kebenaran,dan berpesan pesan dgn kesabaran."

sudah terang lagi bersuloh.. xde ponb dalam ayat tu suroh kite blaja tahap x ingat dulu baru nak berpesan kat org.. kalo macm tu jawabnye xde sape la nk berdakwah,xde sape la nak bagi pesanan,xde sape la yg nak jadi tukang pesan kalo kite buat silap...
renung2rkan dan fikirlah..

thay's all wat mase ni..
InsyaAllah ana akan sambung mase akan datg...
Wassalam