Sahabat dunia akhirat.. InsyaAllah

Thursday, August 25, 2011

salam aidilfitri







nak duet raye?? amik la..

p/s: bile tengah xde mood ni la jadinye.. nak buat entri raye pon nak xnak je.. 
~SELAMAT HARI RAYE AIDILFITRI~
~MAAF ZAHIR DAN BATIN~

Saturday, August 20, 2011

Rumah Baru..!!??

Assalamualaikum..

Rumah baru.. :)
yup..
nak taw x kisah di sebalik rumah baru??
ape die?? xnak?
kalau xnak sile berambus ye.. jika tidak sile bace entri dibawah.. :)

Cerite sebenar-benarnye, minggu lepas, rumah ana telah mendapat notis pemberitahuan dimane kami isu umah tersebut dan beberape buah rumah berdekatan di kehendaki berpindah atas2 sebab keselamatan kerana didapati dikawan rumah kami disyaki ade hantu.. huhu~ takut nye..

haha.. xde la..
actually..
mcm ni ceritenye.. rumah yg kami guna dulu tu,
akan dijadikan untuk penempatan pelajar perempuan yg akan membuat ijazah
sebabnye..
rumah kami yg asal tu dekat dengan post pengawal keselamatan..
jadi.. kami2 yg ade kat situ dikehendaki berpindah..

barang ana xde la banyak cmni.. xpayah pakai lori pon.. angkat barang jaln kaki je..
paling2 pun naik moto faiz fahmi..

Pindah rumah dekat2 je.. 
rumah tu dalam row yg same je pon.. 
bentuk rumah pon lebih kurang
cumenye susunannye lain sikit..

rumah ana kecik je.. syok kalau dapat rumah camni..
ok.. habis dah pasal pindah rumah..
xde masalah sangat la sbb rumah pon xde la jauh mane beza..
but somehow ana still xdapat nk adept lagi dgn rumah ni..
ade rase lain sikit..

papepun hidup kene teruskan jugak..
walaupun selautan kerja2 telah selamat diharungi
tapi masih ade lagi beberape kerje yg perlu dihadap 
walaupun rase cam nak muntah dah
tapi redah je la..
xkan nak main skip2..

berikut adelah kerja2 yang insyaAllah akan dilakukan minggu ni..

1.Presentation Global issues-Cold War

gambar mase cold war-ana x lahir lagi rasenye..

harap x jadi macam ni mase ana present nanti..
2.Asaimen BEL-second draft..

nampak benor menipunye!
3. Debate-yg last..

Sile jangan cabar ana debate.. kalau x siap la..

4. Second economy test
Da rosak otak dah ni asek2 test..


at the end of the week-

BALIK KAMPUNG
ana naik kerete je

pesanan: pulanglah berhari raye dikampung.. spiderman pun balik kampung
haha~

p/s: serius terase bile kawan yg dah kenal lame pun salah faham niat baik..

Saturday, August 13, 2011

Raye??

Assalamualaikum.. hehe.. :)

ok entri kali ni pasal raye..
yup,, raye..
R.A.Y.A.
RAYE..
ha,, pandai pon.. hehehe..

eh2.. raye lame lagi la..

emm.. mmg la raye lame lagi..
tapi kan..
baru tadi ana dapat taw.. yg raye taun ni, cume 4 hari je..
adeh.. raye keepat (4) dah kene travel balik kedah dah..
sbb.. raye kelima (5) dah ade kelas.. T.T
aduh.. jadik x semangat la pulak kan..
dah la travel kedah-selangor bukan maen jauh lagi ber-jam2..
tapi rayenye 4 hari je..

bersyukurlah dengan ape yg ade.. kut universiti x bagi cuti baru taw.. 


bukan x bersyukur..
cume..
err..
cume ape eh??

HA?? cume ape die??


cumenye mood raye yg dah mmg x ade tu teros je menghilang..
setelah menghadap kerja yg melambak..
lepas kepenatan mengharungi ramadhan dipenuhi ujian,
dapat cuti raye pon kjap yg amat..
raye umah sedare pon belom tentu smpat abis 3 hari tu..
nk raye umah kawan.. gaye jauh skali ..
adeh.. sedih la pulak..
(actually tgah layan lagu raye, housemate yg pasang kuat2. tu yg sayu je..)

so the conclusion is: malas dan xde mood nk raye..

pengajaran: post kali ni xde pengajaran.. sekadar melampiaskan rase ketidakpuasan hati.. hahaha..

sape reti anyam ketupat??
p/s: teringin beraye di perantauan la~

Pegi Jalan..

assalamualaikum.. :-)
ok.. sedikit pengisian untuk hari ni..
ptg tadi lepas solat jumaat keluar pegi pekan kejap..
jalan2 release tension..
dengan 2 org kawan.. shaza n bob.. hehe :D
thanx for invite me follow jalan2 ye shaza n siap da silap2 jalan lagi..
(sorry, i am not a good tracker)
dah alang2 sampai pekan tu ade la shopping cket2..
ala beli barang keperluan gitu2 je la..
ni over sgt shopping.. ana beli sikit2 je..
n then tetibe teringat la pulak kat sorang kawan yg da nk fly over the sea tu kn,,
so tepikir la adiah ape la nk bagi kat die ni..
pikir punye pikir punye pikir punye pikir..
got it..
ahha..
rase2nye.. kalau kat over sea ni susah cket kot nk carik tudung..
so ana belikan je la tudung.. yg labuh sikit..
pening kepale jugak la nk membeli tudung.. (kut kalau beli tshirt untuk diri sendiri tu senang la jugak)
walaupun ini dah kali kedua..
tp still xtaw nk pilih yg mane sesuai..
takes time jugak la nk pilih tu.. hahaha..
wat malu je..

seketika kemudian..
tyme ni dah waktu berbuke dah..

Shaza: ko beli tudung tu untuk sape??
Ana: untuk kawan.. die nk fly oversea lapas raye ni..
Shaza: awek eh??
Ana: ek?? (sambil wat muke)kawan la..

lepas tu sembang lagi ntah pape.. lepas tu..

Shaza: weyh, nnti kalau ko dapat sape2 yg mcm tu(sambil tunjuk kat seorang gadis bertudung labuh dgn    
           pakaian yg proper menutup aurat) ko jage la elok2..
Ana: eh?? (buat muke lagi)
Shaza: aku cakap, nnti kalau ko dapat pompuan yg baik2.. jage la elok2..
Ana: (diam dan tersenyum) :)

err.. no komen..



mungkin ni bunyik mengarut ja.. tapi la kan..
pelek2..
mungkin bunyi macam sembang kosong dgn kawan2 je..
tapi terpikir la sikit..
"am I enough to be a good guy for a good girl????"
juz wondering.. randomly..

terpikir lagi bende ni..
luar alam la..

p/s 1: thanx 4 bob n shaza ajak aku jalan skali merangkap suruh jadi penunjuk jalan..

p/s 2: xdpat gold or silver.. kuning ok x??



Sunday, August 7, 2011

aduhai..

Assalamualaikum.. 
hehehe.. 
ok.. ni post yg pertama dalam bulan ramadhan..
disebabkan kesibukan yg amatlah dasyat tahap gaban kuase 3,, 
makenye memang x menyempat pon nk menghapdate blog..
cerrently busy memanjang lagi la macam biase..
  1. Test ekonomi x2
  2. asaimen BEL 342-minggu ni kene hantar paraphasing
  3. test Global issues
  4. Law Asaimen
  5. Global asaimen
  6. mock debate lepas tu ade the real debate lagi
  7. nk catch up study for the final lagi
  8. latihan combat team lagi
  9. entah ape2 lagi punye kerja la lagi..
hal yg demikian tambah2 lagi bulan puase ni telah menyebab kan ana 'terpakse' melakukan 2 perkara dalam satu mase

  1. teraweh sambil mesej kawan
  2. mengaji sambil bace nota
  3. bace buku2 sambil bermain game
  4. on9 fb n ym sambil tido
  5. latihan silat sambil kurangkan berat badan :D
  6. jawab quiz dengan mate tertutop
  7. dan macam2 lagi lah yg boleh di buat serentak dalam satu mase.. naseb baek x berpuase sambil makan... hehehe...
Jadi ape yg perlu diambil pengajaran adelah rebutlah lima benda ni:

  1. sihat sebelum sakit
  2. muda sebelum tua(dah x berape nk mude rasenye)
  3. kaya sebelum miskin (elaun da habis.. T.T)
  4. lapang sebelum sempit 
  5. hidup sebelum mati  (rasenye ni la satu2nye yg ade setakat ni)
Jadinye.. pesanan untuk sape2 kat luar sane.. 
banyak kan ibadah sementare masih sihat..
xperlulah tunggu tua untuk bertaubat..
banyakan bersedekah walaupun anda tidak kaya..
hargai mase sebelum masa meninggalkan anda..
hiduplah dengan sepenuh hati anda..

p/s: sedeh sebab kene tinggal.

Monday, August 1, 2011

Puisi Ramadhan..

ramadhan kali ini..
ku harap membawa seribu erti..
buat diri ku ini..
yg jauh menyimpang dari destinasi..

ramadhan kali ini..
ingin ku jadikan sempadan diri..
mengubah diri yg hina ini..
untuk entah yg kesekian kali..

ramadhan kali ini..
ingin ku keluar dari kepompong yg membelenggu diri..
dosa2 yg menyelubungi..
harap dapat ku hindari..

ramadhan kali ini..
ingin ku bersihkan hati..
walaupun dari sebatang duri..
ampunkanlah diri ini...

ramadhan kali ini..
ingin kuakhiri..
dgn susunan 10 jari..
pinta diri agar dimaafi..

ku sedari salah dan silap diri..
ku kesali kejahilan ini..
ku merayu se ikhlas hati..
maafkan lah diri ini..

p/s: nukilan hati Emran Majazi