Sahabat dunia akhirat.. InsyaAllah

Thursday, August 26, 2010

Berlalu di hembus sang bayu

Trip ke Tanjong Dawai hari tu mmg terbaek....lebih2 lagi dgn kawan sekelas...mmg the most sweet memory in my heart la... although ade yg x pegi,tp kire ok la sbb majoriti pegi,rase berbaloi sgt walopun kene bayar 20 ringgit tuk makan je..tp x terase pon 20 ringgit tu.. ana rase sgt berbaloi..PL1J korang mmg terbaek..

Nak ckp lawar sgt pantainye,xde la sgt..nak ckp jernih sgt airnye,pun x sgt,but the best is the bond between us..ade chemistry la katekan..bukan seng nk rase mkan ramai2 mcm ni.. nk kuar mkan ngan family??jauh panggang dari api.. ntah bile la baru dapt merase.. mmgla rase teringin nk kuar mkan ngan family lpas dok mkan ngan classmate smue,tapi nk wat cmne jauh satu, lpas tu....ntah la.. ana pun xpasti nk ckp ape da..

Ana rase ni mmg trip yg terbaek dgn kawan2 sekelas..walaupn knal x smpai setahun lagi tapi rase mmg ley masuk r ngan bdak2 ni...Fren is the best..mmg la ade mcm2 ragam n macm2 gaye...tapi selagi berdiri atas name Islam,mmg akan ade satu ikatan persaudaraan.. walau siape,atau dimane n pada bile2 mase..

Firman Allah dalam surah Al- Hujurat ayat 10 dan 11 yang bermaksud: 
Sesungguhnya orang-orang mu’min itu bersaudara, kerana itu damaikanlah antara kedua saudaramu (yang berselisih) dan bertakwalah kepada Allah agar kamu mendapat rahmat.
(surah Al Hujurat:10)


..Dan ana rase persaudaraan tu lah yg akan mmbentuk satu kekuatan dalam diri kami smue...yelah, masing dok jaoh dari keluarga..masing2 saling menyokong satu same laen..

PL1J you are the Best...
dan ana harap sgt.. agar warga2 PL1J 2010 akan jadi muslim yg berjaye sama ade dunia atau akhirat..











Puisi buat sahabat..

Ku nyanyikan serangkap puisi
puisi untuk sahabat
puisi manisnya ikatan
puisi memecah sunyi...

Bukan aku hendak simpati
umpama melukut ditepi gantang
tapi aku
sangat pasti dgn apa yg ku miliki
kau sebagai sahabat

biarlah..
kadang kala lidah tergigit
kadang kala hati tercuit
dan biarlah
yg manis itu dirasai bersama
dan yg pahit itu
berlalu di hembus sang bayu
hilang di sebalik gunung
dibawah mentari ciptaanNYA

Wednesday, August 25, 2010

I'm not an Angel

I'm not an Angel
smalam mase pegi tanjong Dawai, ana tanye kt sorang classmate ni, "muke aku ade gaye bdak skola agame x?" lbey kurg macam tu la... pastu die jawab "tak" hehe... lpas tu adelah lagi perbulan kami xkn ana nk tulis smue kat sini kut..
but the point is ana ni walaupn ex-skola agame tapi xde gaye cm skola agame pon..hehe.. : )

Tapi tu bkn masalah pn sbenarnye.. ana lagi ske sempoi n tak payah la nk pure2... ana pon bkn ske sgt nk nmpak alim2 ni..better la we look ordinary but we are extraordinary..,tp ana xske pon..xde la nk tunjuk ana baik sgt pon.. tapi adela org tu,kire baik la kot..tp xkesah la kalo die ni hafal Al-Quran berjela-jela ke,bace Al-Quran berlagu-lagu ke hafal hadith bertimbun-timbun ke..tp xyah la berlagak baek sgt...

Bukan ape..bukan nk protes n bukn juge nk mengumpat..tp hati mane yg x geram kalo org yg kononnye 'BAIK' gile tu ley tuduh ana bnde yg ana x buat... eh, kadang tu rase mcm nk penampar je mukenye.. xksah lah kalo die tu mulie mane pon mane ley maen2 tuduh2.. ana ckop pantang kut kalo ade org tuduh ana bnde yg ana x buat.. seriously bengang gile..

Ana xksahla die tu nk kawen awal ke nk tunang ke,ana x kacau pon...cantek mane pon bakal tunang die tu ana x ksahpon sbenarnye.. kalo die nk kate die da ckop bagus tuk bakal tunang die tu pon lantak die la..ade ana ksah..ana x ksah n xnk pon bakal tunang die tu...I mean,kalo btol diorang dah nk b'tung wat pe ana kaco..

Dulu mase ana mle2 kenal die bkn maen lagi memuja cintanye.. ana x bising pon.. lpas tu da clash..trus ske org len,, atau sbenarnye die da memang ske org len dari awal lagi pon ana x taw..ish2 x baek dok ngate Tapi ana x pnah bising pon atau xpnah nk usek pape pon... lpas tu leyh lak tuduh ana mcm2..

Ana pon xtaw la ape ana dah wat smpai camtu skali die tuduh ana... kut la kalo ana ade mmg kaco bakal tunang die tu xksahla.. tapi ana x wat pape pon.. cume sometimes ana tegor or senyum je...xslah kut..tu pon sbb die mmg jenis peramahla n asyek senyum je.. xbalas nnti ade yg kate ana ni sombong lak dah.. so, I dunno where is the fire?? taw2 ana da kene fire..tapi sesakitnye hati tersangat lah xterkate... naek tawar da hati ni nk bersabar... so, the best thing yg ana leyh wat is let it go by the wind...

ana xske la nk dendam2 ni n ana harap org yg wat tu stop je la dari tudh ana sblom lidah ana ni balas balek segale tuduhan x berpaksi tu...ana mungkin xbnyak ckp tapi ana bkn sng2 boley dipijak... so tutup mulut tu sebelom lidah tu putus dgn kate2 ana...coz i'm not an angel.. a demon perhaps..

Sunday, August 15, 2010

sketsa Ramadhan....

sketsa Ramadhan....
Gambar adalh hiasn semate mate
Pada suatu ptg,mak minah menyuruh anaknye dol pergi ke bazar mmbeli juadah untuk berbuke puase kerana suaminye Pak Teh masih blom pulang dari tempat kerja.. dol telah pergi ke bazar pada jam 6.00 ptg dgn menaiki motorsikal kesayangannye,RxZ berwarna merah yg dibelikan ayahnye pada tahun lalu..

sebelum dol pergi ke bazar,berlaku lah perbualan dibawah.. : )

mak minah : dol, nnti belikan mak air kelapa dengan nasi kerabu. smalam abah ko kate teringin makan nasi kerabu dengan air kelape.

Dol : Beli tu je??

Mak Minah : emm... lpas tu ko beli la mertabak ayam 2 dgn roti john sebungkus. Pastu belilah kuih kemboje, kuih seri muke dgn kuih lepat. jgn lupe keropok lekor. belilah dalam seringgit. lpastu ko beli la bla.. bla.. bla..

Arakian.selepas beberape ketika pon selesai la sudah suruhan Mak minah terhadap anak kesayangannye Dol untuk mmbeli plbagai juadah berbuke puase tahap x ingat punye banyak.. sehingga menyebabkn Dol tpakse mengambil kertas kajang untuk menyalinnye..(hiperbola sungguh) .   Lalu Mak Minah berkate lagi:-

Mak Minah : Dol, nnti jgn lambat sgt.Jgn dah dekat maghrib baru nak balik.nnti bsing abah kamu tu. 

Dol : Don't worry la mak. comfirm kjap je nnti da smapi umah balik. Motor Dol tu kan Laju nak mmpus.

Mak Minah : Laju tu laju lah jugak. Nnt ade pape jadi kat ko sape nk pakai baju raye tu?? Mak da siap jahit da tadi. Membazir je kalo x de yg pakai. (ade ke patot mak ckp cmtu kat anak??)

Dol : yelah2 (tadi die jugak yg sowh cepat)

Syahadan,maka pergilah Dol ke bazar seperti yg dipesan oleh ibunye.Lalu bersegeralah beliau mmbeli plbagai juadah yg banyak nk mampus tahap xingat.Kemudian... sementara di rumah pule.. Pak Teh baru pulang dari kerja.

Pak Teh : Mane Dol??xnmpak pon dari tadi..

Mak Minah : Dol tadi pegi bazar.

Pak Teh : x balik2 lagi?

Mak Minah : Entahla.tadi die kate kjap je.katenye nk naik motor laju2 biar cpat smpai. ni dah dekat maghrib  dah ni.

Pak Teh : Banyak sgt ke kamu sowh die beli??

Mak Minah : xde la bnyak sgt.slalunye kamu due branak yg melantak mcm x pnah makan setaun tu yg tadi saye sowh si Dol tu beli lebih cket.

Kemudian.. Dol smpai dgn tangan yg pnoh dgn plastik makann..

Dol : assalamualaikum.

Mak minah : waalaikumsalam. Mak ingat ko da xnk balik Dol.Rupenye balik lagi ko ye Dol.

Dol : ish mak ni,,gaye cam Dol ni jahat sgt je..

Mak Minah : yelah2 papejelah..dah tolg mak Hidang makann banyak nk dihidang ni..
Lalu Dol pun mmbantu maknye menghidang juadh berbuke..

Pabila azan berkumandang mereka sekeluarga pn makan bersame..kemudian

Dol : mak, Dol Dah kenyang ni.. nk mandi dulu.

Mak Minah : aih?? siket nye kamu makan??selalu bkan men lagi???

Dol : ptg tadi org dah makan la...

Mak Minah : owh.. yela2 pegi la mndi..

Perbualan itu mencuri perhatian Pak Teh yg masih menjamah nasi kerabunye..

Mak minah : yg awak tu muke berkerut tu kenape? nasi kerabu tu x ckop ke??

Pak Teh : eh xdelah.. awak x pelik ke dgn anak awak ?

Mak minah : pe yg pelik nye??

Pak Teh : yela. die kate dah mkan ptg tadi. Bile mase die mkan??

Mak Minah : agaknye die makan mase saye sowh beli Juadah berbuke puaseee........

Mak Minah berase hairan lalu..

Mak Minah : Abdullah bin Ahmad Puteh....!!!!!!!!!!!

Suasane yg tidak dpt digambarkan oleh penulis telah berlaku.. Kejadian itu menyebbkan kawasan kediaman di kampong Majazi menjadi gempar disebbkan jeritan dan bebelan Mak Minah.

The End

haha.. ni tga boring n pening.. bahane akibat studi MTC 012 la ni.. disebabkan stress bercantum dgn lapar lalu menghasilkn karya agung di atas... tapi.. pnah x korng alami situasi mcm ni?? hehehe renung2 kn...
Aku tgok gamba ni rase cam nk baham je lappy ni.. bile nak buke ni..
Tempat di mane Dol dipercayai pergi setelah mmbeli Juadah berbuke..xtaw r die buat ape..


Saturday, August 14, 2010

Permata yg di cari..


Hadirnya tanpa kusedari
Menggamit kasih cinta bersemi
Hadir cinta insan padaku ini
Anugerah kurniaan Ilahi

Lembut tutur bicaranya
Menarik hatiku untuk mendekatinya
Kesopanannya memikat di hati
Mendamaikan jiwaku yang resah ini

Ya Allah
Jika dia benar untukku
Dekatkanlah hatinya dengan hatiku
Jika dia bukan milikku
Damaikanlah hatiku
Dengan ketentuan-Mu

Dialah permata yang dicari
Selama ini baru kutemui
Tapi ku tak pasti rencana Ilahi
Apakah dia kan kumiliki
Tidak sekali dinodai nafsu
Akan kubatasi dengan syariat-Mu
Jika dirinya bukan untukku
Redha hatiku dengan ketentuan-Mu

Ya Allah
Engkaulah tempat kubergantung harapanku
Kuharap diriku sentiasa di bawah rahmat-Mu

Friday, August 13, 2010

Love This Song..

Lagu ni tajuknye muhasabah cinta..sgt ske dga lagu ni sbbnye...xtaw la.. first time r dga lagu slow melentuk cmni tapi mmg btol2 da jatuh cinta ngan lagu ni.. sbb lirik die best kot.. but thanx to Fatin Athirah (classmate ana) sbb post lagu ni kat blog die.... cube korg hayati lirik ni.. nk dga lagu ni?? try r search kt internet... hehe..


wahai pemilik nyawaku,,
bertapa lemah diriku ini,,
berat ujian dariMU,,
ku pasrah kan smua padaMU,,
 

tuhan baru ku sedar,,
indah nikmat sehari itu,,
xpandai aku bersyukur,,
kini kuharapkan CINTAMU..





*kata2 cinta terucap indah,,
mengalir berzikir di kidung doaku ,,
sakit yg ku rasa biar jadi penawar dosaku,,
butir2 cinta air mataku,,
teringat smua yg kau beri untukku,,
ampuni khilaf dan salah selama ini ya Illahi....
muhasabah cintaku..

Tuhan kuatkan aku,,
lindungi ku dari putus asa,,
jika kuharus mati,,
pertemukan aku dgn MU..


ulang *x2

Monday, August 9, 2010

Akulah da'ie itu..




Assalamualaikum 
huhu.. seidikit coretan..
coretan seorang siswa
seorang siswa yang hidup..
hidup dalam iklim liberal...
yg sangat2 memerlukan pembaharuan n perubahan...
perlunya kebangkitan.. n perlunya kesedaran...
tapi....
bile sebut pasal pembaharuan,org pikir laen,
sebut pasal pembaharuan,org pikir laen,
bukn ape..tp tu la mentaliti masyarakat sekarng...
xboleh ade perubahan sikit.. 
nnti mulelah..itu salah ini salah..
itu sesat.. ini sesat..
ops... sensitif kot...
hehe..
Oi.. pe ko nak cakap ni riz??? xde kene dgn tajuk pon...
sape kate xde kaitan... ni nk cakp la ni...
sebut pasal dai'e,pe yg ade dalam kepale korang???
orng yg zuhud gile,berjanggut,kopiah putih,serban,jubah,tasbih,naskah yassin dalam poket...
tu la stereotype tuk dai'e dalm kpale kebanyakn orng...
so.. sapekah dai'e ni sebenarnye??? adakah anda seorang dae'i??atau saye? atau die?? atau pon pakcik yg selalu lpak kat masjid tu?? atau org tue yg kuat mmbebel??
sape sebernanya yg disebut sebagai seorang dai'e?
hah..btol lah tu...
Pe yg betolnye???
  Betol la..ANDA seorang dai'e..ana juga seorang dai'e..die juga seorang dai'e..
eh??Gurau pe ni??saya ilmu pun x tinggi mane..nak dakwah orang pulak..pakai baju pon x btol..mengaji pon x betol lagi..saya x cukop SEMPURNA untuk jadi seorang dai'e..

Eh??sape kate nak jadi dai'e kene tahu semue tu??same kate nak jadi seorang dai'e..
Nabi Muhammad s.a.w. bersabda:
"sampaikan walau satu ayat"

So,xde sape pon mention nak jadi dai'e kene hafal kitab2 hadith bertingkat-tingkat,xde sape pon yg kate nk jadi dai'e kene pandai mengaji siap dgn taranum..xde sape kate kene jade SEMPURNA baru ley jadi dai'e.

ok2...tapi saye ni mane reti nk bg bagi ceramah..pastu saya ni dga lagu pon lagu hentah hapehape hentah..nnti ape org kate..

Owh..Tu je masalahnye??xsemestinye ceramah je kire dakwah..menunjukan contoh yg baik itu satu dakwah..menegur kesalahan kawan juga satu dakwah..mengajak org kearah kebaikan pon kire dakwah la tu... "Yop, bnde yg ko buat tu salah,Islam x bagi umatnye buat macam tu..."
tu dakwah la tu.. susah ke??

Lagu??knape dgn lagu?? lagu kan hiburan...xsalah untuk berhibur,selagi ianya x melalaikan..nak dga lagu ape pon dga la..selagi lagu tu x menghina tuhan..selagi lagu tu x bertntangan dgn akidah islam..
so,ape lagi masalahnye??

so.. sapekah dai'e ni sebenarnye??? adakah anda seorang dae'i??atau saye? atau die??

AKULAH DAI'E ITU..

Friday, August 6, 2010

Salam permulaan blogger sekalian,,
huhu... first time tulis artikel kat blog ni.. setelah beberapa lame memendam hasrat  untuk menulis...
blog ni wat suke2 je... sambil2 berdakwah dalam cara santai n rilex je... but thanx to frens yg  support dalam nak wat blog ni... thanx to nad sbb gitau camne nak start blog n macm ne nak daftar..huhu, thanx gak kat Den,roommate kt kolej..sbb bagi aku semangat nk wat blog ni... n thanx gak kpd senior2 yg bagi inspirasi (aku lupe da name senior tu...) 
Emm... ingat nak wat medium dakwah n kritikan kat blog ni..sambil2 santai ..sambil2 relax gitu ade faedah nye gak mem'blog' ni.. yelakn..dari 'ana' wat hentah hapehape hentah bek lah ana berpesan2 kpd blogger2 sekalian..(ayat cam ayat buku teks je aku ni..)
Allah berfiman dalam surah Al-Asr:

"Demi masa.sesungguhnya manusia didalm kerugian.kecuali mereka yg berpesan pesan dgn kebenaran,dan berpesan pesan dgn kesabaran."

sudah terang lagi bersuloh.. xde ponb dalam ayat tu suroh kite blaja tahap x ingat dulu baru nak berpesan kat org.. kalo macm tu jawabnye xde sape la nk berdakwah,xde sape la nak bagi pesanan,xde sape la yg nak jadi tukang pesan kalo kite buat silap...
renung2rkan dan fikirlah..

thay's all wat mase ni..
InsyaAllah ana akan sambung mase akan datg...
Wassalam