Sahabat dunia akhirat.. InsyaAllah

Wednesday, September 28, 2011

Ditinggal.. !!

senyum dan salam..

Sape yg ditiggal dan sape yg meninggalka ni??
haha..
xde sape2 la...

Disebabkan program asasi bagi pelajar kemasukan june 2010 dah habis,
jadi ramai lah yg dah balik ke kampung..
dan ana je yg tertinggal kat sini..

Oleh hal demikian,
tinggal la ana keseorangan kat sini..
boring2 dan xde idea nk wat pe ni..

sekarang ni pun tgah update blog, sambil2 download video silat olahrage,,
sbb nak carik buah yg boleh pakai lawan org2 tinggi..
sesape yg taw sile beri tunjuk ajar ye..
kepale dah mati akal sbb xtaw dah nk buat mcm ne..
ana rase kalau org tinggi pakai sepak gunting je nk jatuhkan,, tapi kalau die lompat cmni?? err..
mati akal...


p/s: masih sedikit terkilan sbb x dapat perform paper law 3 hari tu~
       xbrape semangat nk training~
       Nak tgok daun musim luruh~


Publish Post

Sunday, September 18, 2011

belog~dengar org nk pesan ni...

senyum dan salam... :)
haha..
rasenye mcm lame dah kan x de post yg baru kat blog ni...
rase bukan takat sawang je ade.. burung2 pun buat sarang siap dah agaknye..
merepek je..


Nak dijadikan cerita la kan.. sekarang ni tgah musim final exam..
dok tgah studi week lagi actually.. tapi malas nye bukan main lagi... 
rase tgok note pon x lalu nk telan..
ade ke org telan note??
tapi mmg seriously la ana mmg x lalu la nk menghadap ape2 keje pon sbenarnye..


tapi mmg la rase resah jugak bile kepale ni x berape nk sangat belajar..
serabut pun ade.. tapi tu la..
manusie mmg selalu lupe.. 
ana sendiri pun lupe...
yg peleknye diri sendiri penah ingatkan org pasal hal ni..
tapi hari ni org yg ana ingatkan tu yg pesan kan ana pulak..
sarkastik kan dunia ni..


"ingat, blaja bukan sebab nk exam tapi ikhlas kerana Allah.. bile niat kite belajar pon dah salah mmg lah stress dan semue pon serba x kene..."
mcm ni la lebeh kurang ana pesan kat org satu mase dulu..(dulu la sangat)


"jgn berputus asa ...yakinlah dgn ketentuan Allah..niat belajar kerana Allah..pasti Allah permudahkn sgale urusan kite...n jgn lupe berdoa tanpa putus semoga diterangkan hati kite utk menuntut ilmu n mndapat kejayaan di dunia n akhirat... semoga kita sama2 berjaya dunia n akhirat aminn..=)"


Ni pulak ape yg dipesan kat ana pagi tadi.. :=)
tq ye atikah


dunia macam roda kan?? haha..
itu la hakikatnye.. hari ini kite berpesan kat orang dan mungkin esok orang akan berpesan kat kite..


"dan berpesan-pesan lah dgn kebenaran dan berpesan lah dgn kesabaran"


mmg hakikatnye manusie tu perlu saling diperingat...
maka sile lah saling memperingat satu same lain ye..


p/s: ~rajin2 la dengar tazkirah ye..
       ~terima kasih kerana berpesan
       ~ikhlaskan belajar
kalau degel sgt dah pesan pon xnk dengar cubet je macam ni.. =)

Thursday, August 25, 2011

salam aidilfitri







nak duet raye?? amik la..

p/s: bile tengah xde mood ni la jadinye.. nak buat entri raye pon nak xnak je.. 
~SELAMAT HARI RAYE AIDILFITRI~
~MAAF ZAHIR DAN BATIN~

Saturday, August 20, 2011

Rumah Baru..!!??

Assalamualaikum..

Rumah baru.. :)
yup..
nak taw x kisah di sebalik rumah baru??
ape die?? xnak?
kalau xnak sile berambus ye.. jika tidak sile bace entri dibawah.. :)

Cerite sebenar-benarnye, minggu lepas, rumah ana telah mendapat notis pemberitahuan dimane kami isu umah tersebut dan beberape buah rumah berdekatan di kehendaki berpindah atas2 sebab keselamatan kerana didapati dikawan rumah kami disyaki ade hantu.. huhu~ takut nye..

haha.. xde la..
actually..
mcm ni ceritenye.. rumah yg kami guna dulu tu,
akan dijadikan untuk penempatan pelajar perempuan yg akan membuat ijazah
sebabnye..
rumah kami yg asal tu dekat dengan post pengawal keselamatan..
jadi.. kami2 yg ade kat situ dikehendaki berpindah..

barang ana xde la banyak cmni.. xpayah pakai lori pon.. angkat barang jaln kaki je..
paling2 pun naik moto faiz fahmi..

Pindah rumah dekat2 je.. 
rumah tu dalam row yg same je pon.. 
bentuk rumah pon lebih kurang
cumenye susunannye lain sikit..

rumah ana kecik je.. syok kalau dapat rumah camni..
ok.. habis dah pasal pindah rumah..
xde masalah sangat la sbb rumah pon xde la jauh mane beza..
but somehow ana still xdapat nk adept lagi dgn rumah ni..
ade rase lain sikit..

papepun hidup kene teruskan jugak..
walaupun selautan kerja2 telah selamat diharungi
tapi masih ade lagi beberape kerje yg perlu dihadap 
walaupun rase cam nak muntah dah
tapi redah je la..
xkan nak main skip2..

berikut adelah kerja2 yang insyaAllah akan dilakukan minggu ni..

1.Presentation Global issues-Cold War

gambar mase cold war-ana x lahir lagi rasenye..

harap x jadi macam ni mase ana present nanti..
2.Asaimen BEL-second draft..

nampak benor menipunye!
3. Debate-yg last..

Sile jangan cabar ana debate.. kalau x siap la..

4. Second economy test
Da rosak otak dah ni asek2 test..


at the end of the week-

BALIK KAMPUNG
ana naik kerete je

pesanan: pulanglah berhari raye dikampung.. spiderman pun balik kampung
haha~

p/s: serius terase bile kawan yg dah kenal lame pun salah faham niat baik..

Saturday, August 13, 2011

Raye??

Assalamualaikum.. hehe.. :)

ok entri kali ni pasal raye..
yup,, raye..
R.A.Y.A.
RAYE..
ha,, pandai pon.. hehehe..

eh2.. raye lame lagi la..

emm.. mmg la raye lame lagi..
tapi kan..
baru tadi ana dapat taw.. yg raye taun ni, cume 4 hari je..
adeh.. raye keepat (4) dah kene travel balik kedah dah..
sbb.. raye kelima (5) dah ade kelas.. T.T
aduh.. jadik x semangat la pulak kan..
dah la travel kedah-selangor bukan maen jauh lagi ber-jam2..
tapi rayenye 4 hari je..

bersyukurlah dengan ape yg ade.. kut universiti x bagi cuti baru taw.. 


bukan x bersyukur..
cume..
err..
cume ape eh??

HA?? cume ape die??


cumenye mood raye yg dah mmg x ade tu teros je menghilang..
setelah menghadap kerja yg melambak..
lepas kepenatan mengharungi ramadhan dipenuhi ujian,
dapat cuti raye pon kjap yg amat..
raye umah sedare pon belom tentu smpat abis 3 hari tu..
nk raye umah kawan.. gaye jauh skali ..
adeh.. sedih la pulak..
(actually tgah layan lagu raye, housemate yg pasang kuat2. tu yg sayu je..)

so the conclusion is: malas dan xde mood nk raye..

pengajaran: post kali ni xde pengajaran.. sekadar melampiaskan rase ketidakpuasan hati.. hahaha..

sape reti anyam ketupat??
p/s: teringin beraye di perantauan la~

Pegi Jalan..

assalamualaikum.. :-)
ok.. sedikit pengisian untuk hari ni..
ptg tadi lepas solat jumaat keluar pegi pekan kejap..
jalan2 release tension..
dengan 2 org kawan.. shaza n bob.. hehe :D
thanx for invite me follow jalan2 ye shaza n siap da silap2 jalan lagi..
(sorry, i am not a good tracker)
dah alang2 sampai pekan tu ade la shopping cket2..
ala beli barang keperluan gitu2 je la..
ni over sgt shopping.. ana beli sikit2 je..
n then tetibe teringat la pulak kat sorang kawan yg da nk fly over the sea tu kn,,
so tepikir la adiah ape la nk bagi kat die ni..
pikir punye pikir punye pikir punye pikir..
got it..
ahha..
rase2nye.. kalau kat over sea ni susah cket kot nk carik tudung..
so ana belikan je la tudung.. yg labuh sikit..
pening kepale jugak la nk membeli tudung.. (kut kalau beli tshirt untuk diri sendiri tu senang la jugak)
walaupun ini dah kali kedua..
tp still xtaw nk pilih yg mane sesuai..
takes time jugak la nk pilih tu.. hahaha..
wat malu je..

seketika kemudian..
tyme ni dah waktu berbuke dah..

Shaza: ko beli tudung tu untuk sape??
Ana: untuk kawan.. die nk fly oversea lapas raye ni..
Shaza: awek eh??
Ana: ek?? (sambil wat muke)kawan la..

lepas tu sembang lagi ntah pape.. lepas tu..

Shaza: weyh, nnti kalau ko dapat sape2 yg mcm tu(sambil tunjuk kat seorang gadis bertudung labuh dgn    
           pakaian yg proper menutup aurat) ko jage la elok2..
Ana: eh?? (buat muke lagi)
Shaza: aku cakap, nnti kalau ko dapat pompuan yg baik2.. jage la elok2..
Ana: (diam dan tersenyum) :)

err.. no komen..



mungkin ni bunyik mengarut ja.. tapi la kan..
pelek2..
mungkin bunyi macam sembang kosong dgn kawan2 je..
tapi terpikir la sikit..
"am I enough to be a good guy for a good girl????"
juz wondering.. randomly..

terpikir lagi bende ni..
luar alam la..

p/s 1: thanx 4 bob n shaza ajak aku jalan skali merangkap suruh jadi penunjuk jalan..

p/s 2: xdpat gold or silver.. kuning ok x??



Sunday, August 7, 2011

aduhai..

Assalamualaikum.. 
hehehe.. 
ok.. ni post yg pertama dalam bulan ramadhan..
disebabkan kesibukan yg amatlah dasyat tahap gaban kuase 3,, 
makenye memang x menyempat pon nk menghapdate blog..
cerrently busy memanjang lagi la macam biase..
  1. Test ekonomi x2
  2. asaimen BEL 342-minggu ni kene hantar paraphasing
  3. test Global issues
  4. Law Asaimen
  5. Global asaimen
  6. mock debate lepas tu ade the real debate lagi
  7. nk catch up study for the final lagi
  8. latihan combat team lagi
  9. entah ape2 lagi punye kerja la lagi..
hal yg demikian tambah2 lagi bulan puase ni telah menyebab kan ana 'terpakse' melakukan 2 perkara dalam satu mase

  1. teraweh sambil mesej kawan
  2. mengaji sambil bace nota
  3. bace buku2 sambil bermain game
  4. on9 fb n ym sambil tido
  5. latihan silat sambil kurangkan berat badan :D
  6. jawab quiz dengan mate tertutop
  7. dan macam2 lagi lah yg boleh di buat serentak dalam satu mase.. naseb baek x berpuase sambil makan... hehehe...
Jadi ape yg perlu diambil pengajaran adelah rebutlah lima benda ni:

  1. sihat sebelum sakit
  2. muda sebelum tua(dah x berape nk mude rasenye)
  3. kaya sebelum miskin (elaun da habis.. T.T)
  4. lapang sebelum sempit 
  5. hidup sebelum mati  (rasenye ni la satu2nye yg ade setakat ni)
Jadinye.. pesanan untuk sape2 kat luar sane.. 
banyak kan ibadah sementare masih sihat..
xperlulah tunggu tua untuk bertaubat..
banyakan bersedekah walaupun anda tidak kaya..
hargai mase sebelum masa meninggalkan anda..
hiduplah dengan sepenuh hati anda..

p/s: sedeh sebab kene tinggal.

Monday, August 1, 2011

Puisi Ramadhan..

ramadhan kali ini..
ku harap membawa seribu erti..
buat diri ku ini..
yg jauh menyimpang dari destinasi..

ramadhan kali ini..
ingin ku jadikan sempadan diri..
mengubah diri yg hina ini..
untuk entah yg kesekian kali..

ramadhan kali ini..
ingin ku keluar dari kepompong yg membelenggu diri..
dosa2 yg menyelubungi..
harap dapat ku hindari..

ramadhan kali ini..
ingin ku bersihkan hati..
walaupun dari sebatang duri..
ampunkanlah diri ini...

ramadhan kali ini..
ingin kuakhiri..
dgn susunan 10 jari..
pinta diri agar dimaafi..

ku sedari salah dan silap diri..
ku kesali kejahilan ini..
ku merayu se ikhlas hati..
maafkan lah diri ini..

p/s: nukilan hati Emran Majazi

Saturday, July 23, 2011

ini betol2 buang tebiat...

senyum dan salam..
hahaha.. pe yg buang tebiat nye??
actually kpale skarang ni x berape nk betol sgt pon.. mmg smue keje yang ana buat luar alam punye tabie..
yg paling pelek..
skarang ni dok tgah layan lagu one-metallica..
adowh.. serious otak rosak..
tp lagu die agak style r...
lagu pasal seorang pemuda yg kehilangan smue deria sbb terkene landmine..
feeling gak la dgar lagu ni..

tp kan.. rase cam x brape bagus la dgar lagu2 cmni.. da la nk puase lagi seminggu dok wat bnda bukan2..
haish.. rase cam nk encrypt je smue fail lagu2 dalam lappy ni bile masuk ramadhan nnti.. (sem lepas buat gak tapi seminggu je bertahan.. hahaha.. lemah iman btol la)

ok cakap pasal Ramadhan kan.. korg da prepare ke nk mengadap ramadhan ni?
pe perancangan taun ni??pe target yg nak dicapai ramadhan taun ni?? nk khatam al-quran 30 juzuk?? nk bangun qiam sekerap yg mungkin?? nk pulun wat ibadah2 sunat??

ok2.. pape pon perancangan korg.. wish u all the best for this incoming ramadhan..

bile tarikh tgok anak bulan eh??
p/s: mungkinkah ini ramadhan terakhir kita bersame??

Sunday, July 3, 2011

post express

Ok yg ni post express.. lagi express dari maju express..
baru je lepas shopping g.. haha.. shopping la sgt..
actually nk carik smthing utk bdaf present tp xtaw nk bagi ape.. hahaha..
ana mmg fail bab2 bagi hadiah ni.. ok ni list yg barg2 yg da beli:-



1.t-shirt
2.track suit
3.backpack
4.kasut


ini barang2 yg x abes shopping lagi :-

1.sweater(yg lame ni da lusuh sgt)
2.aksesori utk camping(dah ade cket2)
3.baju raye :)
4.helmet(nk pg kelas sng sikit kalau ade helmet..)
5. baju raye(teroknye budak ni)



p/s:otak sudah kusut masai.. gud luck untuk awak dan saya.. :)

Tuesday, June 21, 2011

sketsa pasaraye

Jurujual : Adik nk carik ape?
ana : saje jalan tengok2..
Jurujual : nak beli pencuci muke?
ana : tak pe lah muke da bersih.. :-p

Wednesday, June 15, 2011

lu taiko ke, lu abg long ker, gua peduli ape.. hormat la sikit org len der,,

hehehe,, tajuk je gempak..
ceritanye biase2 je.. nk dipermudahkan ceritenye la kan,, peristiwa ni berlaku pagi tadi.. lepas kelas BEL 342..
waktu tu dalam Makmal Komputer.. da habis kelas dah pon.. tp ade few student yg x keluar lagi sbb nak tanda tangan attendan..termasuk la ana.. lepas tu ade la sorang lecturer yg agak senior  masok.. rasenye die gune makmal lepas waktu tu.. tp few student dari kelas ana still ade lagi dalam tu termasuk lah lecturer ana.. kitorang paham la kami da ganggu waktu die.. dan lecturer ana dah mintak maaf pun walaupun kami cume lambat x sampai 5 minit pon..

Yg paling mengejut kn, lecturer yg lagi senior tu cakap macm ni..
"lain kali kalau kelas dah habis tu jangan duduk lagi dalam kelas"


dgn nada yg sombong n bongkak tu die boleyh cakap kat kami beberape org pelajar dan seorang lecturer.. almaklumlah, lecturer kitorang tu mude lagi, x sampai sebulan pon mengajar.. tp xbermakna lecturer yg lagi senior tu boleyh cakap macmtu.. lagi2 lecturer ana tu dah mntak maaf... 

panas hati jugak la ana dgn perangai lecturer yg cmtu.. bukan xboleyh nk cakap elok2 cket,, cakap maen nk tebas je.. 

dalam Islam itu sendiri diajarkan hormat menghormati sesame insan.. yg muda menghormati yg tua dan yg lebih tue mengasihi yg muda..

Nabi Muhammad s.a.w sndiri tidak pernah melayan kanak2 dgn cara yg kurang sopan atau menyakiti org muda. Sebagai contoh, persahabatan Baginda dgn Saidina Ali sgt Akrab walaupun terdapat perbezaan umur yg ketara diantara mereka. Bukankah ini contoh yg sangat wajar diikuti??

TETAPI situasi hari ini selalunya hanya yg muda menghormati yg lebih tua,, manakala yg tua langsung tidak menghormati yg muda.. org2 muda juga ada hati dan perasaan,org2 muda juga ingin rase dihargai,org2 muda juga mempunyai rasa ingin dihormati,org2 muda juga ade suara dan pandangan sendiri, namun ape yg berlaku hari ini, hak2 org yg lebih muda dinafikan.. ada kah itu ideologi 'saling menghoramati' dalam masyarakat melayu hari ini??bukankah org melayu itu penuh sopan santun dan budi pekerti??
budak2 ni pon taw hormat org.. xkn yg umor da separuh abad x boleyh hormat yg mude2 ni??














p/s:budi bahasa budaya kita.. kan???

Wednesday, June 8, 2011

aku mafia!!

Geng bos mafia:murni,fatin,ridha,rian,nadzirah,mira n ana sendiri..
 pastu sape lagi ntah tadi xingat la..sori la telupe lak..

yup.. aku mafia.. hehehe..
bukan mafia btol la.. 
cume pagi tadi.. ana join satu perbahasan(debat atau dalam kelas PL3J dikenali sebagai World War 3).. ala yg maen kapal karam tu,, sape yg patut dibuang.. ade 4 org atas kapal tu..
-dokter tue yg cacat tp pernah selamatkan ramai org..
-seorang pakar komputer yg pernah selamatkan maklumat bank negara
-seorang ibu yg mengandung (pemain piano)
-Ketua Mafia

ana termasuklah dalam group ketua mafia tu..
tugasan nye,, bagi hujah sape yg perlu dibuang atas kapal tu dan mengape ketua mafia tu perlu stay atas kapal tu..

dan mmg la ana dah agak awal2 mmg pasti akan kene fire trok2 dgn group lain walaupun da sediakan banyak hujah,, dan ternyata mmg sah2 la kitorang kene fire habis2.. susah jadi org  jahat ni.. dan kumpulan kami telah memilih  dokter tue tu untuk dibuang..dan telah diberikan hujah2 yang mantap dan hebat (eceh) tp still lagi group laen memilih untuk mencampakan ketua mafia (iaitu kami) walaupun ditawarkan dgn wang..

Ni thompson gun,, senjate mase World War II.. tp World War III(debat@PL3j) pakai mulut je..
jadi,, ape yg kite blaja?? org yg banyak buat kebaikan walaupun die dah x mampu lagi buat kebaikan org tetap akan sayang dan sanjung.. btol x? dan yg jahat tetap jadi jahat,, emm.. tp rasenye.. lagi elok kalau yg jahat tu kite tolong die jadi baik kan.. itulah yg sebaiknye..xkisah la macam mane pun jahatnye die.. bak kate org tue2.. let bygone be bygone.. biarkan kisah silam tu berlalu.. dan ciptalah kehidupan yg penuh kebaikan.. sebagai contoh yg kite ketahui sendiri,, Saidina Umar al-Khatab pada mase dahulunye juga adelah seorang yg menentang penyebaran Islam oleh Rasulullah s.a.w. Namun setelah keislamannya.. beliau telah menjadi antara sahabat yg banyak membantu dalam penyebaran islam dan akhirnya telahpun menjadi salah seorang khalifah antara Khulafa' ar-Rasyidin..

so,, the conclusion is.. xksah la satu mase dulu kite mafia ke, anak mafia ke, budak2 street ke, budak nakal ke, penjenayah sekolah ke, samseng bukit beruntong ke, pape je la yg jahat punye title tu.. as long as itu cerite dulu, rasenye ramai  yg xksah.. yg penting adalah hari ini dan esok..ubahla diri kita hari ini supaya kite menjadi org yg lebeh baik esok..  ~change for good is not a sin..   
sbb kebaikan yg itulah akan dikenang.. 

p/s: pesanan ini adalah untuk diri ana dan sesiape yg membacenye..
      ~maaf andai tersalah kate..xberniat pun~
               

Sunday, May 29, 2011

resepi kebahagiaan

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatu
Hahaha.. ok, topik kite hari lain dari yang lain sikit..
Ye, topik hari ni adelah resepi kebahagiaan rumah tangga..anda memang tak salah bace..
Dan betul jugak ana yang tulis entry kali ni
Serius.. ana yg buat berdasarkan pengalaman..
Eceh.. xdelah pengalaman.. tulis ni suka2 je.. di samping memberi tips2 bergune.. (bergune la sangat)

Ok.. ke topik perbincangan kite, pernah x si suami mendengar kate2 begini dari si isteri??

“abang, saya malas masak la penat”

Atau

“awak masak la hari ni. Hari2 saye je masak”

Atau

“teringin la nak makan masakan awak”(ni salah satu trick yang bagus kalau si isteri nak suruh suami masak)

Pasti si suami biase dengar ayat2 begini kan?atau yg lebih kurang la.. J
Ape yang ana akan kongsikan hari ini adalah resepi istimewa mungkin anda boleh gunakan untuk candle light dinner.. hehehe.. yelah sekali sekala meringankan beban isteri apetah lagi dengan sesuatu yg istimewa kn??

Ok resepi kebahagian yg ingin ana kongsikan hari ini adalah “Fillet ikan dengan Salad Mempelam.”

Bahan2:-

2 hiris isi ikan
(mane nak dapat isi ikan?ofcoz la dalam laut..jenis ikan-cari yg isi die tebal2 la..xkan nak pakai ikan bilis kut. Senang cerita cari je isi ikan kat pasar raye tu. )

Untuk sos:

2 meja sudu Sos Cili Thai
(table spoon actually.xtaw dalam bahase melayu ape.)
1 meja sudu perahan limau nipis(bikan limau mandarin)
1sudu teh gula(gule tau bukan teh)
1 sudu the sos ikan(pati ikan ke xpon bantai je sos tiram.. habis cerite)

Untuk salad:

1 mempelam yg dah masak,dicincang(mane nak cari?pasaraye banyak)
1 bawang merah, dicincang(bawang merah tak kenal tak taw la,cube tanye jiran sebelah)
2 tangkai daun sup dipatah-patahkan

Cara membuat:-

1)panaskan satu sudu minyak di dalam kuali(frying pan) dengan api yg sederhane.Goreng isi ikan dgn menggunakan teknik Pan-fry(tak tau istilah bahase melayu ape.) Goreng isi ikan selame 2 minit atau sehingga isi ikan kekuningan. Terbalikan isi ikan

2)campurkan bahan2 untuk sos dalam satu mangkung kemudian kacau sesedap rase. Selepas itu gaulkan bahan2 salad mempelam di dalam mangkuk yang lain.

3)Semasa menghidang,tuangkan sos dan salad mempelam keatas isi ikan tadi.Enak dihidang semase panas. (panas suam2 la tak kan la panas menggelegak.)



Tengok senang je kan nak buat?? Menu mudah untuk menyelesaikan masalah yang mungkin meruncing. Ape??x sedap? Mungkin sebab korang tak pandai masak kut.. hehehe.. xpe2 jgn risau.. at least da try kan nak buat something untuk si isteri. Tak sedap mane pun msti akan dihargai. Lagipun kalau teruk gile rase die kan, lepas ni tak de la isteri asyik suruh masak je.. penat mane pun die akan masak jugak.. xpun beli je la mee segera tu bancuh.. sebab si die tahu yg si suami mmg tak pandai masak. tak ke bahagie cam tu?? Huahahaha… 


Tak salah kan sekali sekale memasak untuk isteri. Tak ke romantik namenye tu??
Isteri adelah penyeri hidup kepada seorang suami, kan elok kalau suami menyerikan hidup isteri dengan membuat kerja2 rumah sekali sekala.
Di sebutkan juga dalam sebuah hadith bahawa Nabi Muhammad s.a.w. pernah membuat semua kerja2 rumah yg selalunya dilakukan oleh isteri baginda.


Oleh:
Amran Majazi
Pakar motivasi yang memang tidak bertauliah(sebab ade sijil SPM je)


p/s:ni namenye xde keje..

Saturday, May 28, 2011

cerita balik Merbok.

Assalamualaikum...
haha.. agak2 korang la.. ape crite balek merbok kali ni??
komfem2 la tragis gile.. mcm biase la.. ade je yg x kene..
hehe..

start cite mcm biase la..bangun awal pagi dari umah n ana sampai ke klang sentral jam 6 pagi..

\

da sampai pon klang sentral dan dapat pon beli tiket pkol 9 pagi.. dgan harapan smuenye lancar sbb biase kalo pagi x banyak sgt songehnye..

tunggu punye tunggu punye tunggu punye tunggu punye tunggu punye tunggu,, bas tetap x sampai2.. jam dah pkol 9.00 pagi dah.. xjugak sampai.. mungkin lewat sikit kut.. sbb hujan agaknye..


tunggu punye tunggu mase tu mcm lambat je gerak..
9.05
9.10
9.15
9.30
9.40

aih.. ni melampau r nk lambat sampai 40 minit, so ana pg la tanye kat kaunter beli tiket tu, n pakcik tu ckp kejap lagi bas sampai.. hujan lebat+ ade accident kat mane ntah bus lambat sikit..
9.55 bas yg ana tunggu da sampai pun akhirnye.. lega sikit.. walaupun agak touching r dgn pakcik bas tu kan.. 
rase macam nk je aku libas bas tu dengan capoera ke xpon side kick pon leyh gak kan.. tp naseb baik pakcik yg jage kaunter tu dtg balik mntak maaf personal dgn ana.. sejuk seket ati..
10.15
bas da jalan..
lpas tu mcm selalu jugak la.. sampai penang trap kat trafik jam n pkol 5 lebeh baru sampai ke sg. Petani..

dan yg best adelah part yg dihalang pak guard sbb xdapat kolej dan dihantar ke KTU..atau lebeh tepat lagi disuruh pergi bersama pakcik teksi.. bukan nk tolg hantarkan.. xpasal2 kene charge lebeh.. haish.. mmg la smue mcm nk kene libas je hari tu..


ni la tembok dpan KTU..
tempat tinggal sementare ana sekarang ni.. nampak mcm best.. tp susah sikit nk carik makan..
(I'm starving rite now..)

that's how I start my final sem in UiTM Mebok..

p/s: rase mcm still nak wat law untuk jadik lawyer la.. thanx support..

Wednesday, May 25, 2011

Tuesday, April 12, 2011

: }

salam..
ok siyes blog ni besawang gile da..
n macam biase la cuti xwat pape..
ade bjalan sane sini cket n buat2 keje biase menulis,n bace buku tu..
dan ade idea terbaru nk post kt blog ni tp hari ni mcm x smpat buat.. sibuk cket.
walau pon name cuti tapi kebelakangan ni agak sibuk (walaupon x kerja)

antare idea2 yg dicadangkan nk post kan kat blog ni adalah "resepi kebahagian""cerpen santai" n ade la beberape idea lagi.. bile nk kluar?? xlame lagi.. sbb dalam proses editing ni.. jenuh o nk menulis..

p/s: sory lupe nk wish bday.. bz cket dgan projek baru.. tu yg blog pon lame x update..

Saturday, March 12, 2011

salam...
ok hari ni hari sabtu n ana baru je lepas jawab exam.. second paper(mtc 039:Social Psycho)
lpas je exam td.. mmg puas hati sgt2 sbb berbaloi la dgn ape yg diusahakn..
walau x taw la lagi markah berape..(rase mcm rendah je) tapi dapat smue soalan dgn tenang pon da mcm satu nikmat.. sbb smue beban2 yg da rase mcm x tertanggung lagi dah..(ana rase studi tu satu azab) akhirnya dpt jugak ana gunakan segala jerit perih studi smpai x ckop tido.. akhirnya.. alhamdulillah.. smue nye lancar je pagi tadi..

kite balik ke smalam.. mmg hari2 yg dipenuhi tekanan..
mmg studi mcm nk gile da jadinye..
mule2 tu mmg la smangat mcm ni kn..
lpas tu da lame cket mule la cmni..
dan lpas tu.. ini terjadi...


dah la tgah depress, lpas tu x pasal2 kene marah..niat nk bertanye khabar je..xpasal2 je kene tegor direct..
 asalnye depress mcm ni.. lpas tu..

sgt2 la depress.. tuhan je yg taw bertape tensionnye smalam..dan syukur alhamdulillah
tuhan itu maha memahami hambanya,,
ana dapat mcg dari sorang kawan yg bunyinye..
'slm. jwb exm leklok ea.gud luck!*a*'
lpas tu baru rase cool cket..sbb ade lagi kawan yg ingat ana sdg bersusah..
ingatkan ade kawan tyme sng je..
waktu tu rase mcm dapat semangat baru lak nk studi..

studi smbil dga music sbb nk kurangkan stress..
lpas studi smapai la pkol 1 pagi.. ana tido kjap utk dapatkn tenaga sikit..


dan lpas tido 3 jam.. ana pon bangun dgn niat nk sambung studi..
tp x lupe utk ambil kesempatan utk sujud kpd Yg Esa..


jgn lupe yg smuenye ditentukan Allah..dan kite ini manusia hanya mampu merancang..
lpas tu baru ana rase tenang sgt..

tenang gile..

lpas tu ana pon menjawab exam dgn slamat..



p/s: thanx..Syukur Alhamdulillah..

Saturday, March 5, 2011

:)

mmg da lame gile rasenye x post somethng kat blog ni.. dah bersawang jugak la rasenye...
recently agak bz la dgn keje2 yg melambak.. ditambah dmm yg berpanjangan n lpas tu ujian yg pnoh dan juga asaimen yg tertangguh menyebabkan ketidakcukupan tangan.. tp alhamdulillah sbb smue nya dah siap..
dan skarang ni cume nk tumpukan ke final exam je.. (skarang ni xstudi ape lg pon) xtaw la knape rase mls sgt cmni.. harap2 mls ni cpat2 la berambus..


n buku kat atas ni tajukmye Murabbi cinta(jelas di tulis kat atas tu kn..)
skarang ni tgah bace buku ni.. msti da biase nmpak kn buku ni?? ana je yg baru nk bace..
nk taw ape isi dalm buku ni??
ape kate korg beli sndiri. hehehe..

p/s:pembaca blog yg dihormati.. doakan saye berjaya dgn cemerlang final exam sem 2 ni..

Saturday, February 12, 2011

Melepas..

ape yg melepas ni??
emm tu la die..
banyak yg melepas..
semalam n hari ni kn ade law fiesta..
benda tu la yg melepas..
mcm ne boleh melepas???
itu yg kite xtahu.. 
hahahaha..

DEMAM+MIGRAIN+CHICKEN POX=CUTI PANJANG

p/s: nak gile seyh sakit mcm ni.. sorry x dpt join law fiesta

Friday, February 11, 2011

...

Ukhuwah does not need togetherness & everyday conservation...
As long as the ...
the FRIENDSHIP live in the DOA..
it remain ABADAN..
ukhuwah fillah abadan abada...

Wednesday, February 9, 2011

Buat Persembahan..!!??

ok.. smalam dok gatai kata nk wat demo la hapa.. malam tadi dtg ingat ade nk buat rehearsal malam semarak gayung ingatkn ana juz kene bace doa je ke ape.. lpas tu si FATIN my classmate dok tanya nk join x buat demo??ana pon dok gatai kata 'ok je kut'

lpas tu blaja la segala gerakan yg membelit2 tangan dan kaki.. ana dgn gerakan yg x brape nk jadi pon (baru lagi k, so agak kekok) wat la training.. mula2 NAJIB dok ajar, mmg berbunga bunga la langkah gerakan tu.. mmgla rase macam pe je..dah tu si FATIN n AINSYAH pulak dok ajar n tengok.. adoi.. da la ana ni pemalu tahap ape je.. mmg rase gile2 kekok la..

lpas tu dok hafal smue gerakan tu n belatih sampai pkol 11 lebeh n bersurai.. tu je.. gerakan ok la juz agak nervous kot sbb malam ni ramai yg akan tgok kn.. tambah gerakan ana pon x la sebagus dgn ahli yg buat persembahan.(ana sorang je budak baru) so harap2 smue baik2 aje malm ni..

p/s: sorry FATIN,AINSHAH n MURNI.. mmg kekok la nk gerak kalo pompuan dok tengok..

Tuesday, February 8, 2011

training..

yeay2.. malam ni ade training lagi..
training SILAT TEMPUR..
katenye latihan untuk  MALAM SEMARAK GAYUNG esok..
ana involve jugak..
tp bace doa je...
x buat demo pape pon.. :(

gambar sekadar hiasan
Jemput datang beramai ramai di court tenis UiTM Merbok Kedah.
rabu malam..
pkol 8.30 malam eh..

p/s: bile la boleyh masuk gelanggang betol2 ni..

berlari

AKU BERLARI TERLALU JAUH,, MESKIPUN AKU TAHU AKU TERSALAH JALAN..

Thursday, February 3, 2011

Hye3 :)

senyum dan salam.. :)

lame gile seyh ana x post kat blog ni.. msti da ramai yg tunggu post baru kn??
(bajet gile)
bukan da malas.. cume kebelakangan ni agak sibuk dgn ke'bz'an yg tak tercukup tangan...
(hancus punye bahase)
anyway, skarang ni ana tgah teperap kat kolej, nak spesifik lagi..
B016 kolej m*****a,U**M M****k, Kedah. sedih rasenye bile org smue balik bercuti dan beraye(walaupon ana x beraye) tp ana ade lagi kat bumi Merbok terchenta ni lagi (terchenta la sgt.. :P) merantau dan x reti2 nak balik da..

dan ape yg lebih tragis lg,, bile nnti pkol 10 pagi hingga 6 ptg, elektrik akan diputuskan..benda ni berulang sampai ari sabtu ni...(kejam seyh) da la kedai makan smue tutup,, nk makan meggi pon x leyh sbb xdpt panaskn air.. ape ke x berhati perut sungguh la pengurusan ni.. nak bagi kami yg merempat di negeri orng ni mati kering ke ape..hailoh.. (currently tindak tanduk pengurusan U**M M****k ni mmg nampak makin kejam,mcm kepimpinan kuku besi dah, ni yg rase cam nak wat rusuhan ni..) tp xpe la.. sabar je la..nak wat cmne.. da itu takdirnye kan.. redho je la dan terime je..

tp.. dalam duka,, still ade suka.. hehehe
nk taw...??
emm.. ok la..
lega ana dapat taw.. 2 org ahli usrah ana da selamat pon bertunang..(sebenarnye jelez)
mmg da taw pon yg due org tu mcm ade chemistry.. tp x sangke la pulak secepat ini.. papepon tahniah ana ucapkan untuk kedua pasangn ni..due2 pon kawan ana.. (ana ni bile ntah) harap korg kekal bahagie hingga akhir hayat..


ni la sebahagian  ahli usrah ana.. yg mane da bertunang?? carik sendiri.. :)


Emm,, tetibe je lak rase rindu gile kat kawan2 skola dulu.. terase tringin sgt nk jumpe tp... x boleh balik la.. ::(
tp rindu kawan je eh.. xde lebeh2.. xde unsur2 jiwang dalam post ni ok.. (my middle name is heartless la.. no heart feeling) skarang ni baru nk usha2 calon eh.. :p xde sape pon lagi..

sampai sini je kut post kali ni.. nnti rajin ana post lagi.. sekian,

yang kejauhan..

p/s:selamat bercuti.. rajin2 la tolong mak kat rumah tu..

Sunday, January 23, 2011

Time 4 Change!!

manusia boleh berubah..
tapi telinga, mata, dan mulut org mmg susah nk ubah..
tabahkan hati..

Sunday, January 16, 2011

Ini kesengalan..

Ana : Mak.. esok ijul ade test library..
Emak : huh?? Test ape??
Ana : Libraray la..
Emak : Library?? ape benda tu??
Ana : perpustakaan la...
Emak : perpustakaan?? ko blaja ape sebenarnye ni????merepek- repek je..

p/s: ntah la.. blaja ape pon xtaw la.. taw2 da test..

Saturday, January 15, 2011

sketsa studi weekend

Ana: commission & committee Report tu ape??
Amsyar: subjek ape?
Ana: Library
Amsyar: xtaw.. aku taw name lecturer je..
Ana: name penoh lecturer?
Amsyar: xtaw

p/s :Library and information processing skill (mtc o38) adalah subjek yg membosankan..

Friday, January 14, 2011

Pemilik Blog Ni Dah Mati??

Huh?? betol ke ni??

Yup.. mmg betol.. pemilik blog ni da mati.. sbb tu la da lame xde entry..

Owh.. Jadi ini bukan gurauan lah ye??

bukan.. ini sgt benar.. dan bukannye gurauan.. dan ana berterima kasih kepada org yg mmbunuh ana...

eh2 xpaham..

xpe.. xperlu paham benda yg x penting pon.. cume ana nk ckap bnda yg ana rase mungkin ana patut cakap.. n xksah la nk dgaq atau x.. xperlu nk difikir logik akal sbb kalo bermain logik, dgn taraf pemikiran skarang ni logik dan x logik tu sukat ditafsir.. jadi x perlu difikirkn..

Jadi ape yg perlu dicakapkan??


ana x pernah kate ana budak baik

jadinye???


don't judge a book by it's cover.. jgn tengok ana dari penampilan.. mmgla nmpak mcm baik tp ana xpernah kate pon ana baik.. kalau ikutkan pembunuh bersiri pon akan berkelakuan baik di depan org ramai.. jadi same la mcm ana.. depan org ramai pun ber aksi seperti org baik2.. tp skali pon ana x kate ana ni baik2...

kenape macam tu??

ana same je mcm org2 lat luar sane.. same je.. mungkin lebih teruk..jahat ke ana ni?? jahat tu subjektif.. kalo kire2 da boleyh kire jahat la.. tp x nmpak pon mcm jahat..

bukn ke kadang2 tu berkongsi ilmu2 yg bermanfaat?? tu kire jahat lagi ke??

jahat ke x itu x menghalang seseorng untuk berkongsi ilmu.. pendapat ana,, xde alasan untuk tidak menyampaikan ilmu agama..perlukah ditunggu sehingga smue dosa2 itu terhapus baru menyampaikan kebaikan kepada org len??perlukah mndapat pengiktirafan sebagai alim untuk menyampaikan ilmu agama kpd org laen??walaupun sedikit??atau perlukah sempurna dari segala segi sehingga kite layak digelar alim ulama atau profesor atau doktor baru kite boleyh berkongsi ilmu??? kalo macm tu maaf la.. ana bukan profesor atau dokter atau alim ulama.. ana cume org yg jahat yg hanya ingin berkongsi sedikit kebaikan..dan kalo sekalipon hanya org yg baik2 saje yg kebanyakan org terima pendapatnya atau menerima ilmunya.. ana x peduli pon.. sbb ana kn jahat.. ana buat suke hati.. jadi suke hati lah ana nk sampaikan kebaikan pon..walaupon ana jahat..

Tapi biasenye org yg menyampaikan kebaikan tu akan berbuat kebaikan terlebih dahulu..supaya menjadi contoh kepada yg lain..bukan mcm tu ke?? dalam hadith pon ade sebut macm tu rasenye..

betol tu.. mmg x salah lagi.. tp jgn diukur keburukan dan kejahatan itu melalui kaca mata dunia.. adakah org yg diketahui jahatnye itu terus menerus mask kedalam neraka?? siapa yg tentukannye?? anda??ana??atau sesiape yg membaca blog ni??adakah mmg mnjadi takdir seseorg yg jahat itu masuk neraka??dan tiada apa yg darinye diterima??walaupun sedikit kebaikan?? dan adakah yg baik itu dijamin masuk Syurga??dan adakah org yg baik itu tiada kesalahannya?? kebalkah org2 yg baik itu dari dosa??jadi adakah perbezaan antara baik dan jahat itu???? ana percaya pembaca blog ni smua berakal.. pandai2 belaka.. pasti tahu jawapannya kan???

Jadi kenape xlakukan kebaikan dan tinggalkn la smue kemunggkaran..kenapa perlu ragu2 lagi??


Ragu??tidak perlu ragu dalam meninggalkan keburukan..dan x pernah ragu dalam melakukan kebaikan.. namun,, hakikatnya x mudah untuk meninggalkn keburukan yg dah lame bertapak di hati??? bukan begitu?? betol sekarang da berubah,da pandai ke masjid mungkin, dan pandai berusrah mungkin, da pandai mmberi tazkirah pendek mungkin, da pandai bertudung mungkin, dah pandai menutup aurat mungkin, da pandai mengurangkan pergaulan bebas mungkin, da pandai bersolat mungkin,dan pandai macam lagi lah yg kearah kebaikan.. dan x semestinya bile dan pandai berkelakuan baik..lalu smue keburukan terdahulu tros hilang.. barangkali masih ade lagi..dan barangkali mmg susah nk tinggalkan perkara yg dah sebati dalam hidup semasa jahil dulu.. barangkalibanyak kebaikan yg dibuat, namun mulut ni masih lagi dgn kate2 kesat..barangkali selalu kaki ini ke tempat ibadah menunaikan solat.. tapi diri masih lagi terbiasa dgn pergaulan bebas,, bukn tidk cube menegah.. tapi sememangnya ia payah..

emm..Mungkin betol jugak tu..

mungkin betol mungkin tidak..mungkin baik mungkin jahat.. ana x pakse pon sesape untuk terima ape yg ana ckap.. tp masing2 boleyh pikir sendiri kan.,?? terpulang lah kpd diri masing2..cume nak pesan.. bila seseorng judge anda tetapi die tidak tahu masa silam anda,, anda kate ape yg dikatakan itu salah.. tp mengapa bila anda judge org lain tanpa tahu hikayat dan sejarah terdahulu.. lalu anda katekan yg ia sememangnye salah.. belajar dan berpikirlah terlebih dahulu sebelum mmbuat kesimpulan..

p/s:terima kasih kerana membunuh kebatilan dalam diri..
   lebih molek kiranya jika kebaikan itu dibentuk selepas kebatilan itu dibunuh..
  pertolongan amatlah diperlukan dalam mmbina kebaikan dan bukannye caci maki..

Monday, January 3, 2011

Cari Idea..

salam..lame da x update blog ni.. (padahal baru seminggu)
al maklumlah.. cuti pertengahan sem,, so nk update blog pon malas..
tp.. even cuti da habis pon still malas nk berblog lagi..
haih da kene penyakit malas da ni..
kene jumpe doktor pakar ni.. hehehe...
sape ade idea untuk hilangkan malas?? sila berkongsi.. heheheh  :)


Dan cakap pasal blog.. skarang ni tgah kering idea..
xtaw nk wat pe nih.. ni pun juz nk release tension sbb dari 9 pagi td marathon assignment yg xsiap mase cuti hari tu.. hehehe.. tu la.. len kali buat keje awal2.. ske sgt bertangguh.. :P


dan lpas cuti ni ana rase da ok la.. setelah berehat di kampung..
sempat lagi berjalan ke shah alam.. kire kepale ana ni xde la rase cm nk berdenyut sgt mntak pain killer yg da slalu sgt overdose tu..


ok lupekan kisah lame, n mulakan kisah baru.. tp sebelum tu.. ana teringat la satu kisah, xingat mase bile tapi xde la lame sgt.. waktu tu ana keluar ke pekan shopping2 gitu... dgn mak kut.. naik kereta..


lepas da shopping mcm2 last skali baru la teringat satu bnda tu nk beli.. so pusing punye pusing punya pusing sbb nk carik kedai yg ade barang yg ana nk carik tu.. kalo x silap nk carik topi kut.. lpas da entah berape kali pusing kat pekan tu.. mak ana berhenti kat satu kedai.. dahi ana da berkerut seribu.. lalu terjadilah perbualan di bawah


ana: mak..??
emak: ko pegi la carik barangnye.. ade duit kan??
ana: duit ade.. tapi..
emak: ko tengok la dulu barangnye nnti kalo x cukup duitnye mintak lagi..
ana: bukan masalah duit la.
emak: habis tu??
ana: orang nak carik topi la..mane de topi kat kedai ni.. ni org nk kawin je dtg kedai mcm ni.. sape yg nk kawin ni mak??
emak: eh, ko nak carik ape tadi?? mcm mane boleh sampai butik pengantin ni??


hahaha..waktu tu mmg xtaw nk komen ape.. pelik campur kelakar pun ade..xpernah2 pon sembang pasal kawin dgn mak..ttbe je die bawak pegi butik pengantin.. haih.. misteri sungguh la.. kut ye pon x sabar nk bermenantu abang tu ade.. sowh la die dulu.. ana ni belajar pon baru selangkah due.. lagi pon kalo x silap waktu tu ana x masok asasi lagi.. kut2 kalo lepas habis asasi nnti nk sowh ana bertunang ke logik akal la jugak kn.. hehehe : ) caon??? xde lagi la.. baru merisik je.. hehehehe.. (ni kalo mak bace blog ni mmg habis la kene kejar) 


gambar sekadar hiasan.. tp kalo ana kawin xde la sampai macm ni kut..
buat biasa2 ja.. : )

p/s : ni crite sekadar berbasi- basi je.. xserius pon.. ade gak la terpikir pasal bertunang ni.. tp bukan mase terdekat ni kut.. Cpatnye ana pikir pasal bertunang???hahaha.. sbb ana malas nk bercinta.. nnti timbul fitnah ja.. : )