Sahabat dunia akhirat.. InsyaAllah

Tuesday, June 21, 2011

sketsa pasaraye

Jurujual : Adik nk carik ape?
ana : saje jalan tengok2..
Jurujual : nak beli pencuci muke?
ana : tak pe lah muke da bersih.. :-p

Wednesday, June 15, 2011

lu taiko ke, lu abg long ker, gua peduli ape.. hormat la sikit org len der,,

hehehe,, tajuk je gempak..
ceritanye biase2 je.. nk dipermudahkan ceritenye la kan,, peristiwa ni berlaku pagi tadi.. lepas kelas BEL 342..
waktu tu dalam Makmal Komputer.. da habis kelas dah pon.. tp ade few student yg x keluar lagi sbb nak tanda tangan attendan..termasuk la ana.. lepas tu ade la sorang lecturer yg agak senior  masok.. rasenye die gune makmal lepas waktu tu.. tp few student dari kelas ana still ade lagi dalam tu termasuk lah lecturer ana.. kitorang paham la kami da ganggu waktu die.. dan lecturer ana dah mintak maaf pun walaupun kami cume lambat x sampai 5 minit pon..

Yg paling mengejut kn, lecturer yg lagi senior tu cakap macm ni..
"lain kali kalau kelas dah habis tu jangan duduk lagi dalam kelas"


dgn nada yg sombong n bongkak tu die boleyh cakap kat kami beberape org pelajar dan seorang lecturer.. almaklumlah, lecturer kitorang tu mude lagi, x sampai sebulan pon mengajar.. tp xbermakna lecturer yg lagi senior tu boleyh cakap macmtu.. lagi2 lecturer ana tu dah mntak maaf... 

panas hati jugak la ana dgn perangai lecturer yg cmtu.. bukan xboleyh nk cakap elok2 cket,, cakap maen nk tebas je.. 

dalam Islam itu sendiri diajarkan hormat menghormati sesame insan.. yg muda menghormati yg tua dan yg lebih tue mengasihi yg muda..

Nabi Muhammad s.a.w sndiri tidak pernah melayan kanak2 dgn cara yg kurang sopan atau menyakiti org muda. Sebagai contoh, persahabatan Baginda dgn Saidina Ali sgt Akrab walaupun terdapat perbezaan umur yg ketara diantara mereka. Bukankah ini contoh yg sangat wajar diikuti??

TETAPI situasi hari ini selalunya hanya yg muda menghormati yg lebih tua,, manakala yg tua langsung tidak menghormati yg muda.. org2 muda juga ada hati dan perasaan,org2 muda juga ingin rase dihargai,org2 muda juga mempunyai rasa ingin dihormati,org2 muda juga ade suara dan pandangan sendiri, namun ape yg berlaku hari ini, hak2 org yg lebih muda dinafikan.. ada kah itu ideologi 'saling menghoramati' dalam masyarakat melayu hari ini??bukankah org melayu itu penuh sopan santun dan budi pekerti??
budak2 ni pon taw hormat org.. xkn yg umor da separuh abad x boleyh hormat yg mude2 ni??














p/s:budi bahasa budaya kita.. kan???

Wednesday, June 8, 2011

aku mafia!!

Geng bos mafia:murni,fatin,ridha,rian,nadzirah,mira n ana sendiri..
 pastu sape lagi ntah tadi xingat la..sori la telupe lak..

yup.. aku mafia.. hehehe..
bukan mafia btol la.. 
cume pagi tadi.. ana join satu perbahasan(debat atau dalam kelas PL3J dikenali sebagai World War 3).. ala yg maen kapal karam tu,, sape yg patut dibuang.. ade 4 org atas kapal tu..
-dokter tue yg cacat tp pernah selamatkan ramai org..
-seorang pakar komputer yg pernah selamatkan maklumat bank negara
-seorang ibu yg mengandung (pemain piano)
-Ketua Mafia

ana termasuklah dalam group ketua mafia tu..
tugasan nye,, bagi hujah sape yg perlu dibuang atas kapal tu dan mengape ketua mafia tu perlu stay atas kapal tu..

dan mmg la ana dah agak awal2 mmg pasti akan kene fire trok2 dgn group lain walaupun da sediakan banyak hujah,, dan ternyata mmg sah2 la kitorang kene fire habis2.. susah jadi org  jahat ni.. dan kumpulan kami telah memilih  dokter tue tu untuk dibuang..dan telah diberikan hujah2 yang mantap dan hebat (eceh) tp still lagi group laen memilih untuk mencampakan ketua mafia (iaitu kami) walaupun ditawarkan dgn wang..

Ni thompson gun,, senjate mase World War II.. tp World War III(debat@PL3j) pakai mulut je..
jadi,, ape yg kite blaja?? org yg banyak buat kebaikan walaupun die dah x mampu lagi buat kebaikan org tetap akan sayang dan sanjung.. btol x? dan yg jahat tetap jadi jahat,, emm.. tp rasenye.. lagi elok kalau yg jahat tu kite tolong die jadi baik kan.. itulah yg sebaiknye..xkisah la macam mane pun jahatnye die.. bak kate org tue2.. let bygone be bygone.. biarkan kisah silam tu berlalu.. dan ciptalah kehidupan yg penuh kebaikan.. sebagai contoh yg kite ketahui sendiri,, Saidina Umar al-Khatab pada mase dahulunye juga adelah seorang yg menentang penyebaran Islam oleh Rasulullah s.a.w. Namun setelah keislamannya.. beliau telah menjadi antara sahabat yg banyak membantu dalam penyebaran islam dan akhirnya telahpun menjadi salah seorang khalifah antara Khulafa' ar-Rasyidin..

so,, the conclusion is.. xksah la satu mase dulu kite mafia ke, anak mafia ke, budak2 street ke, budak nakal ke, penjenayah sekolah ke, samseng bukit beruntong ke, pape je la yg jahat punye title tu.. as long as itu cerite dulu, rasenye ramai  yg xksah.. yg penting adalah hari ini dan esok..ubahla diri kita hari ini supaya kite menjadi org yg lebeh baik esok..  ~change for good is not a sin..   
sbb kebaikan yg itulah akan dikenang.. 

p/s: pesanan ini adalah untuk diri ana dan sesiape yg membacenye..
      ~maaf andai tersalah kate..xberniat pun~