Sahabat dunia akhirat.. InsyaAllah

Wednesday, June 15, 2011

lu taiko ke, lu abg long ker, gua peduli ape.. hormat la sikit org len der,,

hehehe,, tajuk je gempak..
ceritanye biase2 je.. nk dipermudahkan ceritenye la kan,, peristiwa ni berlaku pagi tadi.. lepas kelas BEL 342..
waktu tu dalam Makmal Komputer.. da habis kelas dah pon.. tp ade few student yg x keluar lagi sbb nak tanda tangan attendan..termasuk la ana.. lepas tu ade la sorang lecturer yg agak senior  masok.. rasenye die gune makmal lepas waktu tu.. tp few student dari kelas ana still ade lagi dalam tu termasuk lah lecturer ana.. kitorang paham la kami da ganggu waktu die.. dan lecturer ana dah mintak maaf pun walaupun kami cume lambat x sampai 5 minit pon..

Yg paling mengejut kn, lecturer yg lagi senior tu cakap macm ni..
"lain kali kalau kelas dah habis tu jangan duduk lagi dalam kelas"


dgn nada yg sombong n bongkak tu die boleyh cakap kat kami beberape org pelajar dan seorang lecturer.. almaklumlah, lecturer kitorang tu mude lagi, x sampai sebulan pon mengajar.. tp xbermakna lecturer yg lagi senior tu boleyh cakap macmtu.. lagi2 lecturer ana tu dah mntak maaf... 

panas hati jugak la ana dgn perangai lecturer yg cmtu.. bukan xboleyh nk cakap elok2 cket,, cakap maen nk tebas je.. 

dalam Islam itu sendiri diajarkan hormat menghormati sesame insan.. yg muda menghormati yg tua dan yg lebih tue mengasihi yg muda..

Nabi Muhammad s.a.w sndiri tidak pernah melayan kanak2 dgn cara yg kurang sopan atau menyakiti org muda. Sebagai contoh, persahabatan Baginda dgn Saidina Ali sgt Akrab walaupun terdapat perbezaan umur yg ketara diantara mereka. Bukankah ini contoh yg sangat wajar diikuti??

TETAPI situasi hari ini selalunya hanya yg muda menghormati yg lebih tua,, manakala yg tua langsung tidak menghormati yg muda.. org2 muda juga ada hati dan perasaan,org2 muda juga ingin rase dihargai,org2 muda juga mempunyai rasa ingin dihormati,org2 muda juga ade suara dan pandangan sendiri, namun ape yg berlaku hari ini, hak2 org yg lebih muda dinafikan.. ada kah itu ideologi 'saling menghoramati' dalam masyarakat melayu hari ini??bukankah org melayu itu penuh sopan santun dan budi pekerti??
budak2 ni pon taw hormat org.. xkn yg umor da separuh abad x boleyh hormat yg mude2 ni??














p/s:budi bahasa budaya kita.. kan???

2 comments:

  1. aku rasa senior lecture tu ingat lecturer kita tu student kot...

    ReplyDelete
  2. betul der... hak org mude dinafikan. tp nak bt cmne, agknye tu mmg cre org skrg weh... dilema org tue mude.

    ReplyDelete